Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Plaje, festivaluri și Mediterana pe Costa del Azahar, Coasta florilor de portocal

Pentru mine, Costa del Azahar din Spania, în traducere Coasta florilor de portocal, ar putea deveni o destinație constantă de vacanță.

Publicitate

Cu stațiuni mici care pot oferi atât relaxare, liniște, dar și forfotă și agitație, poate fi destinația ideală pentru o vacanță cu de toate. Indiferent că e Grau de Castellon, Benicassim sau Peniscola, toate oferă aceleași plăceri turiștilor.

Aflată la câteva  minute de oraș, în Grau de Castellon, plaja locală este definită de termenul “foarte” – foarte lungă, foarte lată, foarte aranjată, foarte curată, foarte civilizată, cu nisip fin și auriu.

Nu foarte aglomerată când am fost noi, oferă o imagine pitorească a locuitorilor. Este presărată cu umbreluțe colorate și scaune de plajă. Nu există șezlonguri sau umbrele de închiriat. Nu este amenajată pentru turismul comercial. În schimb, au salvamar.

Publicitate

E o priveliște plăcută să vezi că aglomerația lipsește și poți admira linștit peisajul.

Vară fierbinte pe nisipul din Benicassim

Plaja din Benicassim este definită de același “foarte” ca și cea din Grau de Castellon. Mica stațiune mărginită de apele albastre ale Mediteranei se află cam la 10 km distanță de Castellon.

Spre deosebire de Grau însă, aici aglomerația e la ea acasă, dar până la urmă am fost în luna iulie, perioada festivalurilor și concertelor. Stațiunea este renumită mai ales printre tineri, tocmai din acest motiv.

Publicitate

Dar nu doar ei se bucură de relaxare în această localitate cochetă. Multele fieste și frumusețea zonei i-au făcut pe mulți să-și cumpere case de vacanță sau apartamente aici. Oamenii vin să-și petreacă timpul liber pe plajele însorite, în grădini pline de portocali sau la piscinele private, departe de zgomotul și agitația orașului. Garduri vii înconjoară vilele și asamblurile rezidențiale, oferind intimitate de priviri indiscrete.

Soare, mare, chupitos și înghețată

Plaja din Benicassim oferă un tablou cel puțin neobișnuit datorită imaginii pe care o oferă cei de aici, localnici sau turiști, pe malul mării. Dintr-o parte în alta, cât vezi cu ochii, șiruri interminabile de oameni construiesc o autostradă de trupuri în mișcare. Cu poșetuță sau portofel în mână sau cu borseta la brâu, în costume de baie și purtând pălării sau șepci pentru a se apăra de soare, zeci de suflete se însoresc din mers, parcurgând în pas vioi întreaga plajă.

La capătul ei, se opresc la una dintre zecile de terase de pe promenadă pentru o cafea, un chupitos, o înghețată și apoi o iau de la capăt, defilând din nou pe malul mării către scaunele, umbrelele și hainele părăsite pe undeva.

Publicitate

În Benicassim promenada este cea care te impresionează. Hoteluri, restaurante, gelaterii, terase, magazine de tot felul se aliniază de-a lungul ei. Pe jos sau cu bicicletele, lumea este foarte relaxată și amabilă, se plimbă admirând peisajul înfrumusețat de palmieri sau tufișuri cu flori colorate.

Cu ani în urmă, am prins un eveniment extraordinar aici: sărbătoarea de San Juan. Cam în aceeași perioadă ca Sânzienele la noi, lumea petrece toată noaptea pe plajă cu focuri de tabără, spectacole, muzică, târguri, dansuri tradiționale, veselie și poftă de viață. Atunci promenada este ca un furnicar, senzația este extraordinară și tu, ca străin, nu-ți dorești decât să te lași purtat de marea de oameni care animă toată zona.

Benicassim este și una dintre cele mai cunoscute locații din circuitul festivalurilor internaționale, găzduind în luna iulie Festival Internacional de Benicàssim, un eveniment cu muzică indie alternativă, în general rock sau electronică, cu show-uri de modă și expoziții de artă, ca și un festival internațional de muzică reggae (Rototom Sunsplash).

Publicitate

Asta în condiții normale, nu pandemice. Am citit că anul acesta ar fi fost anulate, dar există speranțe pentru 2022.

 

Peniscola, Gibraltarul Valenciei sau Orașul din mare

La doar câțiva kilometri mai încolo, stațiunea Peniscola este o destinație din ce în ce mai apreciată din această parte a Spaniei.

Cu plaje largi, curate și o mare foarte albastră, cu o promenadă ispititoare și un centru istoric absolut fermecător, Peniscola se pretează a fi din toate punctele de vedere un loc unde să petreci o vacanță de neuitat. Străduțele întortocheate ale centrului vechi sunt cochete, pline ochi de magazine, terase, turiști și locuri de belvedere superbe.

Publicitate

Însă cea mai interesantă parte este faptul că aici s-au filmat scene din El Cid – Cidul, cu nemuritorii Charlton Heston și Sofia Loren.

Stațiunea a crescut în popularitate după serialul Game of Trons – Urzeala Tronurilor, în Peniscola aflându-se câteva locuri care au fost folosite la filmarea unor scene. Agențiile de turism atât au așteptat ca să-și promveze tururile pentru pasionați. Aviz amatorilor!

Și dacă nu ar fi de ajuns, un alt argument ar fi castelul Papa Luna. Construit de templieri în secolul al XIII-lea, se înalță semeț pe coasta mării și îți oferă selfies de neratat de pe plajă.

Publicitate

Palatul a fost denumit după Antipapa de Avignon Benedict al XIII-lea, care a locuti aici după separarea de biserica romano-catolică. El poate fi vizitat, este deschis publicului. Temnițele sunt foarte interesante, aducând un aer de originalitate prin decorurile realiste.

Dar priveliștea pe care o oferă terasa castelului este cu siguranță cea care merită imortalizată.

Artificii, muzică, artă

În fiecare vară, Peniscola găzduiește festivaluri de muzică barocă, jazz sau teatru.

Festivalurile de muzică antică și barocă și cel de jazz au în deschidere, pentru cei interesați, un show piromuzical. Ce este show-ul piromuzical? Pe scurt, artificii! Artificii sincronizate cu muzica, declanșate după o anumită coregrafie specifică, care să reflecte evenimetul.

Festivalul de teatru clasic Castillo de Peniscola atrage datorită cadrului feeric și original al castelului cu același nume.

Concluzie: artificii, mare, nisip fierbinte, muzică și artă pe plajele din Peniscola.

Una peste alta, Costa del Azahar mi se pare prea puțin promovată de agențiile românești de turism. Și cred că ar merita vizitată, pentru că are ce oferi!

Cele mai noi

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în...

O plimbare prin Theologos, satul din Thassos unde tradiția este la ea acasă

Cine a ajuns măcar o dată în insula grecească...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei de măsline din Thassos?”, invariabil, peste 70% din răspunsurile pe care le vei primi vor...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în Thassos, ne-am propus să ni-l facem altfel. Cum din punct de vedere al obiectivelor turistice...

O plimbare prin Theologos, satul din Thassos unde tradiția este la ea acasă

Cine a ajuns măcar o dată în insula grecească Thassos a auzit cu siguranță de Theologos, satul de munte care păstrează cel mai bine...
Publicitate