Situată în județul Brașov, Fundata – cea mai înaltă localitate din România, se află la o altitudine de 1350 m. Zona Fundata este mai puțin vizitată de turiști și încă și-a păstrat farmecul. În Fundata mai poți găsi case vechi și ulițe neasfaltate. Dar poți vedea și localnici ce își duc animalele la pășune, care cosesc fânul și care duc o viață simplă, cu ceea ce își procură din gospodăria proprie.
Nu sunt supermarketuri sau cafenele, dar pe oriunde te-ai plimba vei avea parte de priveliști frumoase către cele cele două masive – Piatra Craiului și Bucegi.
Fundata este aproape de obiective turistice importante – Castelul Bran, Cetatea Râșnov, Parcul Național Piatra Craiului, Rezervația de urși de lângă Zărnești sau zona Sătic/Podu Dâmboviței (Peștera și Cheile Dâmbovicioarei). Înainte de a ajunge la Fundata am făcut o incursiune prin cheile Dâmbovicioarei, decorate cu multă zăpadă.
Fiind o locație ceva mai izolată, liniștea de care ai nevoie este asigurată. Fundata este una din cele mai pitorești localități din România. Se oferă aer curat și peisaje splendide, astfel încât vei avea parte de o vacanță reușită. Zona este la fel de frumoasă atât iarna cât și vara. De o parte avem Masivul Piatra Craiului, de cealaltă parte sunt Munții Bucegi.
Cazare
În ultimii ani, în comună s-au construit destule pensiuni astfel încât sunt sigur că se va găsi ceva pe placul fiecăruia. Ca să nu fi nevoit să pleci din localitate vă recomand să alegeți o pensiune, în care să serviți și masa. Vă pot recomanda o cazare deosebită, într-o casă veche de peste 100 de ani, Casa Pelinica. Aceasta a fost renovată și introdusă în circuitul turistic. În jurul localității sunt amenajate trasee de ciclocros și tot din Fundata pornesc câteva poteci turistice.
Ce să faci?
În jurul localității sunt amenajate trasee de ciclocros și tot din Fundata pornesc câteva poteci turistice. Din Fundata am și făcut un traseu frumos spre zona denumită Amfiteatru. Din Fundata se coboară prin pădure în Moeciu de Sus (cam 45 min.) și faceți stânga pe șosea – din spatele căminului cultural începe urcușul. Este ceva de urcat – o minimă condiție fizică este necesară. Sus, priveliștile sunt foarte frumoase – liniște, aer curat, ce îți poți dori mai mult ca să te încarci cu energie pentru câteva zile.
Și pe timpul verii Fundata este atractivă, mai ales în zilele toride de vară. Seara după ora 19 va fi nevoie de un hanorac, pentru că se face răcoare. Peisajele sunt la fel de frumoase, doar că în loc de alb va fi mult verde. Sper că v-am convins să petreceți și voi câteva zile la Fundata – cea mai înaltă localitate din România.
Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro.