Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Idei de weekend: Un traseu inedit spre vârful Omu din Munții Bucegi

În acest articol te invit să descoperi frumusetea Muntilor Bucegi printr-un traseu inedit spre vârful Omu. Parcul Natural Munții Bucegi oferă multe drumeții frumoase – recomand și traseul Cheile Zănoagei sau traseul spre Cascada Doamnele. Am mai fost la cabana Omu în 2004 și iată că am revenit după 19 ani. Nu am ales aglomeratul și clasicul traseu Babele-Omu, ci unul mult mai spectaculos, dar mai lung și mai solicitant.

Publicitate

Întoarcerea s-a făcut pe culmea Doamnele, iar întreg circuitul (pauze incluse) a durat 8 ore și jumătate. Traseul începe de lângă telecabina Peștera (unde puteți lăsa mașina), iar durata indicată a traseului la ducere este de 3 ore și 30 de minute. Vom urma marcajul cu bandă albastră, vizibil pe tot traseul. În prima parte vom merge pe valea Ialomiței, până la Cascada Obârșia Ialomiței.

De la cascadă începe partea mai solicitantă cu porțiuni de urcuș uneori abrupt, dar și cu zone unde îți mai poți trage sufletul. Pe această porțiune de traseu am văzut și multe flori – pajiștile sunt colorate cu flora montană specifică sezonului. Ușor, ușor ajungem la Mecetul Turcesc, un bloc de calcare situat pe la 2200 m altitudine.

Citește și: Idei de weekend: De la Piatra Arsă la Babele și Sfinx, un traseu ușor, pretabil chiar și pentru copii micuți

Ajungem la o intersecție de drumuri – din dreapta vine poteca dinspre Babele. De aici se zărește orașul Bușteni, dar și releul Coștila. Indicatorul ne arată că mai avem circa 30 de minute până la cabană pe marcaj bandă galbenă. După circa 4 ore de la plecare, ajungem pe platoul unde este stația meteo și cabana Omu, neschimbată după 19 ani.

Publicitate

Vremea excelentă ne-a permis o vedere 360 de grade către vârfurile Bucșoiu, Scara, orașul Râșnov, masivul Piatra Craiului etc. Pe pajiștea de lângă cabană, facem o pauză mai lungă, mâncăm din traistă și ne bucurăm de peisaje. Am stat aici circa 45 de minute după care am plecat pe alt traseu – spre refugiul Bătrâna pe marcaj bandă roșie.

Traseul de întoarcere de la vârful Omu

Drumul coboară ușor, continuu, dar are și o porțiune în urcare. După o oră ajungem la indicatorul care ne arată direcția spre hotelul Peștera – marcaj punct roșu. De aici vom merge pe culmea Doamnele, drum drept cu o mică diferență de nivel. Trecem pe lângă câteva văi abrupte – aici zărim și minunata floare de colț. Urmează o coborâre abruptă, pe o potecă îngustă cu destul jnepeniș. Cu atenție mărită trecem cu bine acest ultim hop și ajungem la podețul peste Ialomița.

Mai avem încă vreo 15-20 de minute până la telecabină – traseul de coborâre durând cam 3 ore și 30 de minute. Întregul circuit este expus soarelui, astfel că recomand cremă de protecție solară și pălărie/șapcă. Neapărat să aveți încălțăminte adecvată, ceva mâncare/batoane/ciocolată și suficientă apă (2 litri de persoană).

Publicitate

La final vă invit și pe voi să descoperiți frumusetea Muntilor Bucegi prin acest traseu inedit spre vârful Omu. Petreceți cât mai mult timp în natură, mai ales că există multe trasee frumoase și ușoare.

Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro.

Cele mai noi

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul...

Cazare de hotel de patru stele la cort, în mijlocul naturii? Da, se poate, la Glamping 4 us!

În timp ce căutam o cazare decentă, în mijlocul...

Villa Livadaros din Karterados, o cazare superbă la un preț decent pentru Santorini

În timpul sejurului nostru de trei nopți în Santorini,...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu „concediul de vară cu copiii” și, cum mergem an de an, avem deja o cazare...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul verii, în insula Thassos, mai exact în Skala Prinos. De ce preferăm Skala Prinos? Pentru...

Cazare de hotel de patru stele la cort, în mijlocul naturii? Da, se poate, la Glamping 4 us!

În timp ce căutam o cazare decentă, în mijlocul naturii, „am dat” pe internet peste Glamping 4 us. Chiar dacă vremea nu a fost tocmai...
Publicitate