AcasăIdei de weekend: Prahova și împrejurimiTraseul spre vârful Ciucaș – o călătorie spre vârfurile Carpaților

Traseul spre vârful Ciucaș – o călătorie spre vârfurile Carpaților

În Munții Ciucaș, traseul spre vârful Ciucaș este o călătorie spre vârfurile Carpaților. Această rută este cea mai frecventată din masivul Ciucaș… Există mai multe variante de traseu și majoritatea trec pe la cabana Ciucaș.

Acum mulți ani am urcat pe vârful Ciucaș pornind de la cabana Muntele Roșu, trecând pe la cabana Ciucaș apoi spre vârf. După 22 de ani am ales o variantă mai scurtă și mai rapidă. Am lăsat mașina pe DN1A, la fabrica de apă Keia, și am urcat la cabana Ciucaș cu o mașină 4×4 care duce și aduce turiștii.

Tariful pe sens este de 20 lei/adult. Drumul de 5 km se parcurge în 15 minute, în loc de 90 de minute. De la cabana Ciucaș, urmați spre vârf, traseul bine marcat cu bandă roșie.

Pentru cea mai mare parte a turiștilor, durata de parcurs este de 1 și ½ – 2 ore cu pauze incluse. Traseul are o dificultate medie, dar este nevoie de o minimă condiție fizică. De la cabană putem savura peisajele spre Vama Buzăului și spre vârful Zăganu.

La început traseul urcă ușor și admirăm formațiunile stâncoase ale masivului Ciucaș. Traseul alternează porțiunile de urcuș ceva mai accentuat cu cele mai line. Flora montană este prezentă pe pantele munților și ne încântă privirile.

După circa 1 oră ajungem la o porțiune mai grea, unde sunt zone cu grohotiș și stânci. Durează aproximativ 15 minute să trecem de această zonă apoi vom ajunge pe un platou. Aici facem o binemeritată pauză și fotografiem stâncile masivului…

Vârful Ciucaș

Ultima porțiune este mai prietenoasă și, după circa 2 ore, ajungem pe vârful Ciucaș, la 1954 m altitudine. Aglomerație mare în zona stâlpului care marchează vârful și cu greu reușești să faci câteva poze. Sub vârf am făcut o scurtă pauză pentru a lua prânzul și pentru hidratare. La coborâre vom alege traseul prin Șaua Tigăilor marcat cu cruce roșie.

Coborârea este destul de lină în prima parte, iar peisajul se schimbă la fiecare câteva minute. Există și mici porțiuni unde coborârea este mai accentuată, dar cu atenție se trece de aceste zone. Am văzut mulți copii pe acest traseu, deci nu este foarte dificil.

Ajungem în șaua Tigăilor unde o luăm la stânga pe marcaj cruce roșie. Traseul alternează porțiunile de coborâre cu cele de urcare.

Această variantă de întoarcere este ceva mai lungă, comparativ cu traseul de urcare. Până la cabana Ciucaș se fac aproximativ 2-2 ore și jumătate, funcție de ritmul fiecăruia. De aici am luat mașina de teren care ne-a adus în parcarea de lângă fabrica de apă Keia.

În cea mai mare parte traseul este fără umbră – este bine să aveți apă (nu sunt izvoare pe traseu), pălărie și protecție solară. Unele porțiuni sunt mai dificile, astfel că recomand încălțămintea adecvată.

Ieșiți în natură și bucurați-vă de frumusețea traseelor montane din România. Traseul spre vârful Ciucaș poate fi o opțiune de călătorie spre vârfurile Carpaților.

Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți