Din multitudinea de trasee montane din Bucegi, cel spre Cascada Obârșia Ialomiței este unul accesibil tuturor. Parcul Natural Munții Bucegi oferă multe asemenea poteci frumoase – recomand și traseul Cheile Zănoagei.
Spre Cascada Obârșia Ialomiței, timpul indicat este de 2 ore. Punctul de plecare este la stația telecabinei Peștera, unde puteți lăsa mașina. De aici urmărim marcajul banda albastră, vizibil pe toată lungimea traseului.
Prima parte (15 minute) este în urcare apoi intrăm pe o zonă mai plată. Ajungem la o intersecție de trasee – cu câteva luni înainte urmam traseul spre Cascada Doamnele. Pe stâlpul amplasat aici indicatorul ne arată că mai avem o oră și jumătate.
Pe partea stângă pădurea are un colorit spectaculos, specific toamnei. Pe partea dreaptă, peisajul este mai arid cu câteva stânci presărate din loc în loc.
Traseul este drept cu scurte porțiuni în urcare ușoară. Pe pajiști putem vedea florile frumos colorate ale toamnei. Vom merge pe valea Ialomiței, paralel cu râul Ialomița. Coloritul copacilor te invită multe fotografii.
Pe măsură ce ne apropiem de cascadă, poteca trece printre stânci – unele trebuie urcate. Este nevoie de un pic de atenție – stâncile pot fi alunecoase. Încă puțin și ajungem lângă cascadă. Cu o înălțime de 100 m este cea mai înaltă din Carpații Meridionali și a 2-a (unii zic a 3-a) din țară. Debitul cascadei este mic din cauza lipsei precipitațiilor.
Drumul continuă spre cabana Omu, dar noi ne-am oprit câteva zeci de minute aici la baza cascadei. Pe traseul de întoarcere am făcut mai multe pauze pentru a admira peisajele și coloritul pomilor.
Este o drumeție ideală pentru toți cei care vor să petreacă câteva ore în mijlocul naturii, departe de zgomotele orașelor. Din numeroasele trasee montane din Bucegi, alegeți pe cel spre Cascada Obârșia Ialomiței, unul accesibil tuturor.
Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro.