Vara, ieșirile de weekend sunt preferate la noi în familie. Spuneam într-un articol, la un moment dat, că vara este nejustificat de scump să pleci oriunde, în opinia noastră, așa că, preferăm escapadele de jumătate de zi – o zi întreagă. Astfel ne „păcălim” și ne ținem ocupați până vine luna septembrie… 😊
În cadrul excursiei la Târgoviște, aveam în plan și o vizită la Mânăstirea Dealu, aflată în apropierea orașului. Am ajuns la mânăstire mai devreme decât preconizasem pentru că, din cauza ploii amenințătoare, am renunțat la Zoo Târgoviște și „am fugit” repede din oraș.
Am ajuns la mânăstire când norii negri începuseră să se adune și aici. Aveam însă timp de o vizită.
Taxa de intrare este simbolică: 1 leu, iar mânăstirea oferă mult mai mult decât ai crede la o primă vedere pe net.
Noi am ajuns la Dealu deoarece, cu o lună în urmă, vizitasem Putna în cadrul excursiei din Bucovina. La Putna am văzut mormântul lui Ștefan cel Mare.
Citește și: Idei de weekend: Trovanții Buzăului într-o excursie de jumătate de zi
„Auziți, prea multă istorie nu știți voi (mi-am interpelat cu ironie copiii mari), dar de Ștefan cel Mare și de Mihai Viteazul tot ați auzit. Măcar de ei… Am fost și ați văzut unde este înmormântat Ștefan. Acum vreau să vă arăt și unde este înmormântat capul lui Mihai Viteazul!”, i-am informat când m-am trezit cu proteste: „Iar ne plimbi pe la mânăstiri să vedem moaște care de fapt nu se văd?”.
Nu am avut succes decât cu puștiul atomic. Adolescenta a rămas acasă „pe tel” să se bucure de ultimele zile de libertate înainte de începerea școlii. Iar de mezină nu se punea oricum nicio problemă. Ea vrea mereu să meargă oriunde, oricând! 😉
La Mânăstirea Dealu este capul lui Mihai Viteazul…
…a fost modul în care i-am atras atenția copilului. „Adică, dacă mergem acolo, o să îl vedem? Este expus?”, m-a întrebat punându-mă în dificultate.
I-am povestit că nu, nu se vede. Se poate vedea doar piatra de mormânt, adică locul unde este înmormântat, exact ca și în cazul lui Ștefan cel Mare.
A părut foarte dezamăgit (așa cum mă așteptam, dealtfel), așa că am căutat „pe net” ca să îi arăt. Capul lui Mihai Viteazul a fost expus la Mânăstirea Dealu până în anul 1919. Pe net există o fotografie a acestuia care datează din 1914. „Scary…”, a fost comentariul lui. „Mergem să vedem!”, a concluzionat copilul într-un final.
Cu ploaia pe urmele noastre, am ajuns la Dealu puțin după ora prânzului.
De cum intri în curte, te izbește prezența sobră a bisericii în mijlocul acesteia. Ce am remarcat a fost faptul că seamănă izbitor cu mult mai celebra biserică a Mânăstirii Curtea de Argeș.
Citește și: Casa Colinița din Ciumârna este locul despre care încetasem să sper că mai există
Ajunsă acasă am căutat informații și, astfel, am aflat că Biserica Mânăstirii Dealu a fost sursa de inspirație a celei de la Curtea de Argeș. Numai că aceleia i s-au adăugat detaliile oblice ale turlelor și, astfel, a ieșit din tipar devenind, chiar și din punct de vedere arhitectural, mai „altfel”.
Când intri în biserică, în partea dreaptă se află mormântul lui Mihai Vitezul, motivul principal al vizitei noastre acolo.
Odată bifat acest obiectiv, am început să studiem mai cu atenție locul.
Curtea mânăstirii oferă o deschidere panoramică asupra orașului Târgoviște, iar coloanele ne-au amintit de recent vizitatul Palat Pena, din Portugalia. Este adevărat, la scară mult mai mică, dar principiul de bază, privirea de ansamblu sunt aceleași.
Tot locul este deosebit de bine întreținut. Iarba este verde, în ciuda secetei, iar curățenia este la superlativ. Nu am putut pleca fără să facem poze cu bradul argintiu aflat în fața bisericii, o adevărată variațiune a peisajului care contribuie mult la efectul vizual al ansamblului.
Mânăstirea Dealu adevăratul loc de înhumare al lui Vlad Țepeș?
Aceasta este una din ipotezele vehiculate în mediul virtual.
Practic, nimeni nu are nicio dovadă, toată lumea face supoziții, își dă cu părerea.
Având în vedere că Vlad Țepeș a avut o puternică legătură cu Târgoviște și cu cetatea de aici, sunt voci care susțin că rămășițele temutului domnitor ar fi îngropate la baza Turnului Chindiei.
Alte voci susțin că acestea ar fi îngropate la Mânăstirea Dealu, în același loc cu cele ale lui Mihai Viteazul.
În același timp, mulți susțin că rămășițele pământești ale lui Vlad Dracul nu mai există demult, și tot ce se zvonește este doar pentru scopul de a atrage turiștii pentru care numele lui „Vlad Țepeș” este un adevărat magnet.
Indiferent care este adevărul, indiferent dacă Vlad Țepeș se află sau nu la Mânăstirea Dealu, lăcașul monahal chiar merită vizitat.
Faceți abstracție de maicile care se răstesc la intrarea în curte, faceți abstracție de cerșetorii din zonă și încercați să pătrundeți sufletul locului. Și, acest suflet, cu siguranță nu vă va dezamăgi, chiar dacă toate celelalte adiacente o vor face.