AcasăPonturi/EvenimenteNoaptea Cercetătorilor Europeni 2023 la Ploiești: Copii talentați și pasionați, vizitatori mulți......

Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 la Ploiești: Copii talentați și pasionați, vizitatori mulți… toți înghesuiți într-un colț al Sălii Coloanelor

Avem copii, avem talente, avem realizări, avem cu ce ne mândri, dar nu știm să punem în valoare… valorile. Cam așa s-ar rezuma experiența de sâmbătă seară de la Noaptea Cercetătorilor Europeni de la Ploiești. Vizitatori au fost în număr mare, cel puțin în ora în care am fost și eu pe acolo…

Organizatorii și-au dat silința, au avut invitați de marcă, echipe de robotică, era o frenezie totală să vezi toți roboțeii manevrați de tineri și atâția copii exclamând entuziasmați și aplaudând mișcările roboților.

Au fost standuri amenajate cu exponate de la secțiile Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, dar și standuri ale invitaților printre care s-au numărat și echipe de robotică ale liceelor ploieștene, care au reprezentat principala atracție a celor mai mici vizitatori.

Din păcate (pentru că aproape mereu există un „din păcate”) acest eveniment de importanță europeană, care ar trebui să plaseze Ploieștiul în rândul orașelor organizatoare de evenimente de știință, s-a suprapus cu debutul Festivalului interetnic „Alfabetul Conviețuirii”, astfel încât Sala Coloanelor din Palatul Culturii a fost de-a dreptul neîncăpătoare.

Pentru cei care au vrut să viziteze de la început acest eveniment, a fost de-a dreptul confuz când, la intrarea în Sala Coloanelor, dădeau de prezentări ale reprezentanților etniilor de pe teritoriul României, când ei veniseră să vadă roboței, eșantioane la microscop și table interactive…

Iar cei care veneau pentru Noaptea Cercetătorilor Europeni erau mult mai mulți decât cei veniți la deschiderea Festivalului interetnic. Greu, odată intrat în sală, erai nevoit să ocolești coloanele până în capăt, la intrarea în Muzeul Omului. Abia de acolo începeai să înțelegi cam ce se întâmplă la eveniment.

Întâmplător, acest eveniment european, s-a suprapus și cu Noaptea la Zoo și Noaptea Bibliotecilor. Și chiar, ca vizitator, oricât ți-ai dori să ajungi la toate, efectiv nu ai cum pentru că este practic imposibil să fii în mai multe locuri în același timp.

Cu mic cu mare, cu pasiune și dăruire, totul a fost minunat chiar și în condiții precare de spațiu

De la copiii care manevrau mândri roboțeii construiți de ei înșiși, până la reprezentanții Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, toți au pus umărul la reușita evenimentului european, Noaptea Cercetătorilor Europeni.

În înghesuiala aceea, printre cei care împărțeau pliante și stickere micilor vizitatori, erau și Dragoș Grigorescu, managerul general al Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, și Alfred Roth, directorul instituției.

„De ce n-ați organizat evenimentul altcândva?”, i-am întrebat de cum i-am zărit. „Nu aveam cum. Acest eveniment este la nivel european și se organizează în aceeași zi peste tot”, a explicat Dragoș Grigorescu, managerul muzeului.

Da, evident totul se desfășura greu și cei doi oficiali erau clar conștienți de faptul că… nu au spațiu. „Nu aveam ce face. Asta a fost….”, ridică din umeri și Alfred Roth, directorul muzeului. Tot de la ei am aflat că, din cauza lipsei de spațiu, au fost nevoiți să renunțe la o parte din expozanți. Păi în condițiile în care evenimentul, deși nu a fost puternic promovat, s-a bucurat de atâția vizitatori în aceste condiții, cum ar fi dacă s-ar desfășura într-un spațiu cu adevărat pe măsura lui și cu o promovare puternică?

Poate în 2024 se va ține cont de interesul pe care îl trezește un astfel de eveniment în rândul tinerilor ploieșteni și autoritățile se vor gândi mai bine la o soluție și un spațiu propice pentru desfășurare.

Nu sunt rea sau părtinitoare dar „am auzit” multe

Festivalul interetnic este un eveniment de anvergură care implică multe resurse, multe persoane și multă… politică. Am asistat azi, fără să vreau, pentru că venisem la Sala Coloanelor pentru altceva, la o parte din festivitățile de deschidere. Oameni la costum care se felicitau între ei, își dădeau distincții și… cam atât. Erau filmați, fotografiați, dar toți cei care intrau în Sala Coloanelor căutau de fapt evenimentul Cercetătorilor… Și asta spune multe.

Așa cum am mai spus și atunci când a fost Festivalul Ținutului Vinului, o spun și acum: Aspectul la care ar mai trebui lucrat, este festivismul simbolic! Acum înmânăm distincții, altă dată tăiem panglici… De ce? Pentru că „așa se face”.

Festivismul comunist de care nu putem scăpa orice ar zice și ar face cei îndreptățiți să o facă (adică PUBLICUL), ne trage înapoi, ne blochează în timp și pare că sunt persoane care refuză cu trup și suflet să evolueze, să facă lucrurile atractive pentru cei tineri, pentru noua generație.

Am văzut cel mai clar diferența azi…

La Festivalul interetnic erau foarte mulți organizatori și participanți, iar public… o mână de oameni plictisiți, în timp ce la Noaptea Cercetătorilor Europeni erau o mână de organizatori și participanți și o grămadă de vizitatori dornici să vadă și să experimenteze… Și asta spune tot!

După ce festivitatea de deschidere a festivalului s-a încheiat, organizatorii evenimentului înghesuit au început să mute panourile pentru a face loc copiilor de la Noaptea Cercetătorilor. Iar primii care au pus mâna să elibereze spațiul și să care panourile au fost cei doi din conducerea Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, Dragoș Grigorescu și Alfred Roth. Parcă avem o șansă, nu? 😉

P.S. Am ales să public pe site-ul de vacanță acest articol, la secțiunea evenimente, pentru că am ajuns acolo ca simplu vizitator, nu în interes de serviciu. Așa că reprezintă opinia proprie, ca și cea de la Muzeul Omului din urmă cu mai mult timp…

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți