Mulți mă întreabă mereu: „Cum reușești să pleci cu doar atât?”. Le răspund de fiecare dată, le povestesc și, de cele mai multe ori, primesc răspunsuri de genul: „A, eu nu pot așa…”.
Au fost mulți însă care, pentru că situația le-a permis, au adoptat stilul meu de vacanță și nu le-a părut rău…
În primul și în primul rând, dacă vrei să pleci cu bani puțini trebuie să scoți din calcul perioadele „de sezon”. Niciodată nu vei reuși să găsești bilete de avion și cazări la prețuri-bombă în lunile iulie și august sau în perioada sărbătorilor de iarnă.
Deci, dacă nu ești dispus să renunți la aceste perioade, nu are sens să citești mai departe.
Anul acesta am plecat cu 100 de lei de persoană avionul la Lisabona în luna ianuarie. Cu 110 lei de persoană la Barcelona în martie, cu 150 de lei de persoană la Napoli în aprilie, cu 140 de lei de persoană în septembrie la Zadar, cu 100 de lei de persoană în octombrie la Bari. Și anul încă nu s-a terminat…
Mă întreba o persoană, prin luna februarie, cum am găsit așa un preț pentru Lisabona pentru că ea caută cu luni de zile înainte dar nu găsește niciodată. Voia preț bun pentru luna august…
Citește și: Am fost în Gară la Nenea Iancu și am văzut exponate superbe… dar încă mă gândesc dacă mi-a plăcut sau nu
Din start luna august este luna cea mai scumpă și cea mai aglomerată… oriunde. Sunt ani de zile de când nu mai plec nicăieri în luna august. Prefer să țin locul colegilor plecați în vacanțe și, apoi, după jumătatea lui septembrie, să reîncep și eu să plec.
Pentru mine venirea toamnei este similară cu: Încep plecărileeee!
Atenție, vorbim de plecările cu avionul, tip city break!!!
Nu aș merge niciodată în august la Roma, la Paris sau la Barcelona! Nici nu cred că aș avea bani de așa ceva…
Deci, pe scurt, ce este obligatoriu dacă vrei o vacanță la preț redus:
- Alege perioada de extrasezon. În general companiile aeriene au oferte bune în lunile octombrie, noiembrie, ianuarie, februarie și martie. Mai prinzi uneori și aprilie și a doua jumătate a lui septembrie;
- Alege destinația în funcție de preț. Dacă îți setezi „Vreau la Paris!”, vei avea șanse mici să pleci cu preț bun. Dacă însă spui: „Am 4 zile disponibile în octombrie, ia să vedem unde să plec!”, atunci sigur vei reuși să găsești ceva la preț rezonabil. Și, între noi fie vorba, oriunde te-ai duce, găsești ceva de văzut/făcut;
- Fii dispus să pleci în cursul săptămânii. Niciodată biletele de avion nu vor avea cel mai mic preț la zborul de vineri seară cu întoarcere duminică. În general, prețul mic este la plecările de sâmbătă sau de duminică și întoarcerile în zilele lucrătoare;
- Nu lua bagaj mare de mână sau bagaj de cală pentru 3-4 zile. Știu multe persoane care își iau în vacanțe bagaje și, la întoarcere, jumătate din haine sunt neatinse. Companiile aeriene low-cost percep taxe suplimentare de bagaje. De ce să plătești în plus când poți să gestionezi mai bine numărul bagajelor?
- Nu cumpăra loc în avion. Nu cred că merită… Nu am luat niciodată locuri și n-am avut nicio problemă să găsesc schimburi convenabile. Pentru a fi mai siguri de locuri, ne îmbarcăm ultimii. Astfel ne așezăm pe locurile rămase libere alăturate.
- Achiziționează biletele de avion direct de pe site-ul companiei aeriene. Orice intermediar va percepe un comision pentru tranzacție care, uneori, este mai mare decât prețul biletului de avion în sine.
- Alege să faci check-in online. Este gratuit și este mult mai simplu decât cel la aeroport. În plus, mai ales dacă ai urmat sfatul de mai sus și ai plecat doar cu un bagaj mic de mână, totul este foarte simplu.
- Asumă-ți riscul unei companii low-cost. Deși trendul ultimei perioade este ca toată lumea să denigreze companiile low cost, eu sunt fan al lor. Sunt conștientă că plecările mele ar fi fost mult mai puține dacă nu ar fi aceste companii pe piață. Am zburat cu Wizz Air, cu Ryanair, cu Easy Jet, cu My Air, cu Blue Air, cu Germanwings, etc. Știu că risc întârzieri, uneori anulări, știu că nu am siguranța companiilor de linie, dar sunt dispusă să îmi asum aceste riscuri. Personal consider că merită… Ca să înțelegeți, am zburat „cu low-costul” până în Islanda și înapoi cu 50 de euro tot drumul dus-întors.
Citește și: O zi la Karpatia Horse Show 2022. Festival, spectacol și bună dispoziție pentru toată familia
M-am obișnuit să iau cazare cu anulare gratuită și, până acum, în 90% din cazuri am avut noroc. Cele 10 procente le consider pierdute pe bună dreptate. Adică, la câtă economie am făcut în celelalte 90, chiar nu puteam să ies câștigătoare de fiecare dată. Repet însă, eu plec de plăcere, nu pentru că trebuie. Și, probabil, din acest motiv îmi permit să privesc lucrurile mai relaxată.
Disclaimer: Articolul prezent se adresează plimbăreților, călătorilor pasionați, și nu celor care pleacă rar sau doar atunci când au nevoie.