Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Un city break la Viena în luna iunie, o ocazie de a vizita capitala imperială la un preț decent: Palatul Schönbrunn și Muzeul Sisi

Un city break la Viena este o ocazie pentru mulți să pătrundă într-o capitală cu adevărat imperială și, fără exagerare, dacă îți pui în cap să vizitezi Viena pe îndelete, ai nevoie de cel puțin 7-10 zile, pentru că are atât de multe de oferit.

Publicitate

În timpul verii prețurile „explodează”, ca peste tot în destinațiile de vacanță. Luna iunie totuși, pare a fi una în care prețurile sunt încă la niveluri decente, comparativ cu iulie și august, când „scorurile” ating valori foarte mari, apropiate de cele din perioada Târgului de Crăciun.

La Viena vremea este mereu o loterie. Am prins toamnă superbă, dar am prins și vară cu ploi și vânt. De această dată Viena a însemnat, la jumătatea lunii iunie, o vreme perfectă: cald, dar nu foarte, o briză ușoară și turiști în limite acceptabile.

Având doar o zi și jumătate la dispoziție, și fiind fără copii, ne-am concentrat atenția pe obiectivele turistice care nu prezentau importanță pentru ei și pe care nu le vizitasem în excursiile anterioare, tocmai pe acest considerent: Ce să căutăm cu copiii la Schönbrunn sau la Sisi? Să se plictisească? Așa că am preferat atunci Prater, Zoo și alte asemenea atracții mai potrivite pentru ei, toate afară, și am lăsat muzeele pentru altă dată.

Publicitate

Palatul Schönbrunn și biletul Sisi

Pentru a vizita în tihnă muzeele din Viena, am primit de la Schonbrunn Group „Sisi Ticket”, care include turul complet al Schönbrunn Palace, Sisi Museum și Furniture Museum. Acest tip de bilet este recomandat pentru cei care doresc să viziteze toate cele trei muzee, în timpul vizitei la Viena, și, totodată, să „salveze” câțiva bani. Fiind un bilet combinat, este mai ieftin decât să plătești intrarea la toate cele trei muzee.

Pentru că timpul petrecut în Viena a fost scurtat de zborul întârziat Ryanair, am ales din cele trei muzee să vizităm doar două, Palatul și Muzeul Sisi, deoarece, pe lângă aceste vizite, mai aveam multe planificate în Viena.

La Schönbrunn am ajuns imediat de la aeroport, nici măcar nu am trecut pe la cazare să ne lăsăm bagajele. A fost bine, pentru că au acolo un fel de „garderobă”, unde poți să-ți lași bagajele, așa că nu ne-am chinuit deloc cu ghiozdanele. Am luat audioghidul de la intrare, care poate fi setat și în limba română, și am intrat în palat…

Publicitate

Palatul Schönbrunn este fosta reședință imperială de vară a Habsburgilor și, în prezent, este, poate, cel mai vizitat obiectiv turistic al Vienei.

Citește și: Turnul din Pisa – o experiență care nu trebuie ratată măcar o dată în viață

Prima reacție când am trecut de intrare: Wow! Impresionant! Am văzut palate și castele de-a lungul vacanțelor mele dar, cu toate acestea, la Schönbrunn s-a simțit ceva aparte. Cele câteva fotografii pe care le-am realizat, după ce am întrebat dacă putem fotografia, nu reflectă deloc măreția palatului și grandoarea sălilor.

Dinastia Habsburgilor și-a pus amprenta în fiecare încăpere și obiectele care au aparținut acestora sunt acum privite de oameni din întreaga lume. Dacă merită? Cu siguranță, da! Chiar dacă ai văzut Palacio Real, Versailles sau alte palate din Europa, Schönbrunn chiar merită pentru că este unic.

Publicitate

În total sunt 1441 de camere, dar doar o parte se vizitează. Despre Schönbrunn puteți afla foarte multe înaintea vizitei, de pe internet (care abundă de informații istorice), dar și în timpul vizitei, prin intermediul audioghidului care, credeți-mă, chiar merită luat!

Pentru Schönbrunn este bine să vă rezervați cel puțin două ore doar pentru interior. Grădinile, care aparțin palatului, sunt, la rândul lor impresionante. Noi nu am mai mers cu această ocazie deoarece le văzusem cu prilejul vizitelor anterioare.

Muzeul Sisi, principalul scop al vizitei noastre la Viena

Pentru mine Muzeul Sisi a fost un „must”, fiind crescută cu poveștile bunicii, pasionată într-un fel de viața împărătesei. Mi-a părut rău de fiecare dată când am ajuns la Viena că n-am putut intra dar, consider, că a intra într-un muzeu închis cu copil mic este un chin, atât pentru copil și pentru pentru părinții lui, dar și pentru ceilalți turiști care, poate, vor să viziteze un obiectiv turistic fără urlete și țipete. E o chestie de respect…

Publicitate

Muzeul Sisi este adăpostit de palatul Hofburg unde turiștii pot încerca, pe baza exponatelor și a poveștilor, să încerce să o înțeleagă, măcar într-o mică măsură, pe împărăteasa Elisabeta a Austriei, sau Sisi, așa cum i-a rămas numele în istorie.

Împărăteasa Sisi (1837-1898) a fost, o viață întreagă, prizoniera convențiilor și vieții de la curte și, niciodată nu a reușit să se adapteze pe deplin. A suferit întreaga viață și, deși a fost adorată de soțul său, împăratul Franz Joseph, nu a reușit niciodată să fie fericită. Mai mult, declinul psihic al împărătesei s-a accentuat odată cu moartea fiului său, prințul moștenitor Rudolph.

Citește și: Muzeul Nikola Tesla din Belgrad un obiectiv turistic altfel în capitala Serbiei. Cu siguranță merită!

Muzeul este dedicat vieții, obiceiurilor, iubirilor și pasiunilor împărătesei și, astfel, oferă o imagine de ansamblu a modului în care împărăteasa Sisi își trăia viața, pe cât posibil departe de ochii lumii.

Publicitate

În ceea ce privește muzeul Sisi, mi-a plăcut mai mult decât Schönbrunn, repet… părere personală. Obiectele care au aparținut împărătesei, poveștile despre tragediile vieții ei, te marchează cu adevărat și, cel mai important, muzeul este unul amenajat astfel încât să-ți rămână întipărit în minte și în suflet.

Deși mi-a plăcut, am fost impresionată de organizare și exponate, am avut o dezamăgire: ținutele împărătesei, purtate cu diferite ocazii, nu erau cele originale, ci erau replici, iar rochia pe care împărăteasa o purta atunci când a fost înjunghiată, și care știam că era expusă la muzeu în urmă cu 12 ani, nu mai era deloc… nici măcar replică.

Cu toate acestea, vizita la Muzeul Sisi a fost una cu adevărat memorabilă și, personal, am mai bifat un obiectiv turistic pe lista de „to see”. Cu siguranță nu a fost ultima vizită la Viena, vor mai urma și altele, dar aceasta a fost cea dedicată muzeelor și obiectivelor turistice „pentru adulți”.

Publicitate

Despre prețuri la mâncare, cazare, transport și viață în general, la Viena, va urma un alt articol. Până atunci însă, recomand cu siguranță vizitarea Palatului Schönbrunn și a Muzeului Sisi. Sunt, într-adevăr, reflexia vieții imperiale habsburgice și, cu siguranță, Viena fără ele… nu este Viena întreagă! 😉

Vizită realizată cu sprijinul Schönbrunn Group, Viena.

Cele mai noi

Itinerariu de trei zile în Barcelona: Costuri și obiective turistice

Barcelona, orașul lui Gaudi, este cel despre care se...

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul...

Cazare de hotel de patru stele la cort, în mijlocul naturii? Da, se poate, la Glamping 4 us!

În timp ce căutam o cazare decentă, în mijlocul...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Itinerariu de trei zile în Barcelona: Costuri și obiective turistice

Barcelona, orașul lui Gaudi, este cel despre care se pot scrie întregi ghiduri turistice. De fapt… s-au și scris. Un city-break în Barcelona lasă...

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu „concediul de vară cu copiii” și, cum mergem an de an, avem deja o cazare...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul verii, în insula Thassos, mai exact în Skala Prinos. De ce preferăm Skala Prinos? Pentru...
Publicitate