Povesteam în articolele trecute despre marocani, despre felul lor prietenos de a fi și despre mirodeniile pe care le găsești la tot pasul în Marrakech. În plimbarea noastră prin oraș, am fost atrași într-o seară de un bărbat în vârstă care stătea în fața unui magazin de condimente.
Vezi la final VIDEO cu produsele din Herboristerie Alhamri
Ne-am apropiat să vedem ce anume avea la vânzare, nu știu de ce, mi s-a părut a fi mai altfel decât celelalte tarabe văzute până atunci. N-am apucat să intrăm în „raza” magazinului că imediat am fost „agățați” de vreo doi băieți care erau acolo.
Prietenoși, cum le este stilul, cu care deja ne obișnuisem, am fost îmbiați cu un ceai dulce. Hmmm, mai băusem ceai în zilele anterioare dar parcă niciunul ca acesta. La întrebarea firească a noastră legată de tipul de ceai, ne-a fost arătat un amestec care, pe lângă plante, părea a avea în el niște pietre. „Este rășină aromată”, ne-a spus unul dintre băieți.
„Vedeți, e dulce ceaiul dar, să știți, nu am pus nici zahăr și nici miere în el”, a mai completat el. La privirile noastre nedumerite ne-a întins câteva frunze și ne-a îndemnat să le gustăm. „Este ștevie. Este dulce. Este bună pentru cei cu diabet”, a ținut el să precizeze.
Dar, indiferent de cât mă ținea de vorbă, privirile mele se întorceau, involuntar, către bătrânul din fața magazinului. Abia după ce am făcut cumpărăturile de mirodenii de acolo, pentru că da, băiatul ne convinsese, am observat că și ei, băieții de acolo, se învârteau tot în jurul bătrânului.
De prețuri, îl întrebau pe el. Când au luat banii de la noi, s-au dus la el să le dea restul… și tot așa. Deci nu era chiar degeaba pe acolo.
Herboristerie Alhamri
Herboristerie Alhamri, un magazin deschis în 1967 în Piața Tinsmiths din Marrakech, este poate locul unde găsești orice în materie de mirodenii și parfumuri.
Abdul Aziz este numele bătrânului care, odată întrebat de vorbă, nu se mai oprea din povestit. Și avea o tolbă întreagă de povești, adunate în cei 83 de ani de viață.
Știa Europa, stătuse 30 de ani în Italia, unde știa toate localitățile din jurul Lacului Como, locul unde își petrecuse majoritatea timpului. Italia, Ungaria, Germania, Croația, Ungaria, Bulgaria… peste tot fusese. Numai în România nu ajunsese.
În Marrakech își deschisese magazinul de condimente în 1967 iar furnizorii erau, din câte spuneau băieții lui (pentru că da, cei care roiau în jurul lui erau toți ai lui), numai producători locali de top.
Pe lângă ceaiul deosebit, îndulcit natural cu frunze de ștevie, avea și extract de eucalipt natural, sub formă de cristale albe transparente, folosit pentru tratamentul afecțiunilor tractului respirator. Pentru sinusuri este mană cerească, desfundă de la prima gură luată.
Ruj natural ceramic, marcă marocană 😉
În afară de potpourri, ceaiuri și alte parfumuri, bătrânul a ținut să-mi arate neapărat „rujul natural”. Sub forma unor vase miniaturale, se ascundea „rujul natural”. Înmuiat degetul în puțină apă și trecut pe marginea acestor căpăcele (pentru că așa arată, ca niște capace mici), se obține cel mai aprins roșu care, ulterior, poate fi transferat pe buze.
Dezavantajul este că odată uscat pe buze, nu rămâne roșu și devine un arămiu tip ceramică, nu prea pe gustul meu, ce-i drept. Dar, ca experiență, este clar de încercat.
„Cadou”, a spus bătrânul, în timp ce îmi pune unul într-o pungă de plastic. A, da… acesta este un alt apanaj al marocanilor: le face o deosebită plăcere să-ți ofere un cadou. Nu valoros, nu însemnat, dar ca gest, este minunat!
Citește și: Negocierea este o artă în Marrakech iar tatuajul cu henna nu trebuie să lipsească
Dintre toate experiențele și dintre toate conversațiile pe care le-am purtat cu localnicii, discuția cu Abdul Aziz a fost cea mai plăcută. Un bătrân-exemplu, o mână de fier și, totodată, un tip atât de haios și comunicativ care, la vârsta lui, manifesta o ușurință fantastică în a se exprima într-o limbă străină. „Vorbesc engleză, franceză și italiană”, ne-a spus foarte sigur pe el Abdul Aziz care, la final, a acceptat, mândru, să-l pozăm alături de băieții lui.
Magazinul Herboristerie Alhamri din Marrakech este, cu siguranță unul dintre multele magazine de acest fel din oraș, dar aici, ai parte, pe lângă produsele de cosmetică și mirodeniile găsite și la alte magazine de profil, și de conversații minunate cu și despre oameni cu totul „altfel”.