Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

City break de toamnă la Bergamo: O experiență minunată cu castane coapte și sendvișuri de la pădurari

A venit toamna, s-a rarefiat atmosfera de turiști și vremea de afară îmbie la excursii, plecări, plimbări și city-break-uri. Cum zilele de concediu sunt numărate bine de tot, începem să apelăm la variante „o dusă și-o întoarsă de weekend”.

Publicitate

Pentru weekendul care a trecut, destinația a fost Italia. Am prins bilete foarte bune de avion, plecat sâmbătă dimineață cu Ryanair la Milano Malpensa și întors duminică seară, cu Wizz Air, de la Bergamo. Planul era clar: sâmbătă, când ajungem, mergem pe terasa de la Domul din Milano, seara mergem cu trenul la Bergamo, ne cazăm, a doua zi mergem să vizităm Bergamo și apoi seara la aeroport și acasă.

Deși am petrecut în Milano prima zi, și voi scrie și despre el la un moment dat, aș vrea să încep cu ziua petrecută Bergamo. De ce? Pentru că despre Milano știe toată lumea, la Milano merg toți. Mult mai puțini sunt cei care aleg Bergamo în detrimentul marii metropole italiene. Și mare greșeală fac toți…

Bergamo este o perlă a Lombardiei pe care mulți însă încep să o descopere

În urmă cu vreo 11 ani, când am ajuns pentru prima dată la Bergamo, orașul era pustiu aproape, deși era toiul verii. Acum, la atâția ani distanță, am avut un șoc să constat că orașul a fost descoperit și că se organizează tururi cu ghid exact ca în marile orașe.

Publicitate

Bergamo este format din două părți: Citta Bassa (Orașul Nou) și Citta Alta (Orașul Vechi). Atât unul cât și celălalt au multe de oferit. Din punct de vedere turistic însă, Citta Alta este o adevărată comoară.

Pentru cine ajunge în Bergamo este de neratat Piazza Vecchia, Catedrala Santa Maria Maggiore, Capella Colleoni și urcarea în Turnul Comunelor. De asemenea, merită luat funicularul San Vigilio, până sus, unde se vizitează ruinele Cetății San Vigilio, cu pasajul prin turn și vederea panoramică de sus. Și da, merită!

Revenind la Citta Alta, Catedrala este impresionantă pentru că nimic din exteriorul ei nu dezvăluie interiorul baroc pe care îl ascunde.

Publicitate

În Turnul Comunelor se urcă ori cu liftul, ori pe scări, iar priveliștea de sus, de sub clopote, este impresionantă. Pentru vizitarea muzeului de la parter și urcarea în turn se plătește un bilet de acces de 5 euro. Muzeul în sine nu reprezintă cine știe ce, dar turnul „face toți banii”, ca să zic așa.

Capella Colleoni are o legendă interesantă. Ea adăpostește urna cu rămășițele lui Bartolomeo Colleoni, iar blazonul familiei acestuia este un semn cu trei… „virgulițe”… la prima vedere. De fapt, cele trei „virgulițe” reprezintă cele trei testicule pe care se spunea că Bartolomeo le avea. Atât pe poarta de metal de la intrarea în capelă, cât și înăuntru, deasupra urnei, acolo unde este blazonul, locul este tocit. De ce? Pentru că toată lumea freacă cele trei „virgulițe” pentru că, se spune, gestul aduce noroc! 😊😊😊

blazonul colleoni
Semnul cu pricina… virgulițele 😉

Este un fel de maimuța din centrul Mons-ului sau inima din fața Catedralei St. Giles din Edinburgh. Tot norocul din lume se abate asupra celui care freacă „virgulițele” din Bergamo. Oare așa să fie? Vom vedea în scurtă vreme și vă vom ține la curent! 😉

Publicitate

Altceva de făcut prin Bergamo

În Bergamo, nu poți să ajungi și să nu te delectezi cu o înghețată straciatella. De ce tocmai straciatella? Pentru că, locuitorii orașului spun că acest sortiment a luat naștere chiar la ei în oraș.

Funicularul este o metodă haioasă de a călători în Bergamo. Din Citta Bassa în Citta Alta și apoi, din Citta Alta până sus de tot, la ruinele San Vigilio, merită plimbarea cu funicularul.

O călătorie era în 2023 1,70 euro, adică exact biletul de autobuz. Dealtfel sunt comune cele două mijloace de transport, adică un bilet de autobuz este valabil și pe funicular. De asemenea, un bilet de 1,70 euro, odată achiziționat, este valabil 75 de minute. Timp suficient, de exemplu, să urci cu funicularul la San Vigilio, să vizitezi ruinele și apoi să cobori.

Publicitate

Când am ajuns noi weekendul trecut am nimerit un mare târg de produse tradiționale în Citta Bassa. Apoi, în Citta Alta, era o strângere de fonduri organizată de nu știu ce asociație de pădurari și fermieri din zonă. Vindeau sendvișuri cu cașcaval produs de ei, punguțe cu castane coapte și pahare cu vin.

Cum terasele în Citta Alta erau și scumpe și foarte pline (pline la modul că se stătea la coadă, am preferat această variantă pentru a lua prânzul. Am dat vreo 12 euro pe două sendvișuri cu cașcaval, un pahar de vin și o pungă de castane coapte.

Citește și: Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

Mult, puțin… nu știu. Dar a avut ceva aparte acel prânz, pe o bordură dintr-o piață veche din Bergamo (unde mai erau mulți alții ca noi cu sendvișuri „de la pădurari” sau cu pungi de castane coapte), sub un  soare cald și plăcut în luna octombrie. A fost primul city break al toamnei și a fost minunat!

Publicitate

Bergamo a fost o surpriză cu adevărat plăcută. Mult mai aglomerat decât în urmă cu 11 ani, când l-am vizitat prima oară, mi-a făcut totuși plăcere să-l descopăr mult mai curat. Bine, când vii de la Ploiești te șochează curățenia oriunde o vezi. Dar să vezi duminica dimineață, la ora 8:00, cum vin mașinile și mătură străzile și apoi cum le spală, te lasă de-a dreptul fără cuvinte!

Din primul city break al toamnei, Bergamo a fost cu siguranță punctul culminant. Frumos, curat, luminos și surprinzător, merită cu siguranță cel puțin două zile pentru a-l străbate la pas așa cum se cuvine.

Dacă vreți o escapadă aproape de casă, pentru 2-3 zile, nu ocoliți Bergamo. Deși nu s-au auzit prea multe despre acest orășel, este posibil să vă surprindă atât de plăcut încât să vă doriți să reveniți de câte ori veți avea ocazia. Nouă chiar ne-a plăcut!

Publicitate

Cele mai noi

Escapadă în Santorini. Da, se poate și cu buget redus

La final de septembrie, pentru că trecuse nebunia aglomerației...

IrisGold, povestea nașterii unor bijuterii, simbol al insulei Thassos

Cine a fost măcar o dată în insula grecească...

Cea mai frumoasă amintire din Thassos: O bijuterie din marmură de la Ladis Marble Art

Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în...

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Escapadă în Santorini. Da, se poate și cu buget redus

La final de septembrie, pentru că trecuse nebunia aglomerației de sezon și pentru că aveam trei zile la dispoziție, am ales să încercăm o...

IrisGold, povestea nașterii unor bijuterii, simbol al insulei Thassos

Cine a fost măcar o dată în insula grecească Thassos, și iubește bijuteriile, a trecut cu siguranță pragul unui magazin al fabricii de bijuterii...

Cea mai frumoasă amintire din Thassos: O bijuterie din marmură de la Ladis Marble Art

Deoarece în concediul acesta în Thassos ne-am axat în principal pe interacțiunea cu oamenii, cu localnicii, am ajuns în a doua seară a noastră...
Publicitate