Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Bisericile gotice sau ceata de pitici din Wroclaw? Orice ai alege, orașul te va surprinde

Poate că nimeni nu ia în considerare un city-break în Wroclaw, nici eu nu aș fi luat acum 6-7 ani. Bine, recunosc, nici nu auzisem de orașul acesta. Pentru mine Polonia însemna Varșovia, Cracovia, Auschwitz, Zakopane și… cam atât…

Publicitate

Am ajuns în Wroclaw, să zicem întâmplător, în vara lui 2016. Spun “întâmplător” pentru că scopul principal nu a fost vizitarea orașului, ci concertul Rammstein organizat acolo. Având la dispoziție o zi pentru a vizita Capitala Culturală Europeană en-titre la vremea respectivă, am avut de ales între biserici (orașul este plin de biserici gotice) și pitici. Am văzut câteva biserici la viața mea (mai multe, așa), prin mai toate orașele europene, în toate stilurile posibile și imposibile, dar piticii erau o noutate. Așa că nu a fost greu să decidem. Gata, piticii au câștigat încă dinainte de a se da startul. Drept pentru care, odată ajunși în Wroclaw, ne-am pus pe căutat pitici.

O să râdeți, deși foarte recenți (statuetele au început să împânzească orașul în anul 2005), e o adevărată cultură, aceasta a piticilor în Wroclaw. Există chiar și un centru turistic de unde îți poți procura o hartă pentru a-i găsi mai ușor. În plus, prin oraș nu trec neobservate grupurile de turiști plecați “la vânătoare”. Da. Se organizează tururi de “vânătoare de pitici”. La început tendința este ca tot tam-tam-ul acesta să fie privit cu scepticism. Eeeeee… doar la început… Odată ce febra piticilor te cuprinde, te surprinzi alăturându-te hoardelor de “vânători”. Și, Doamne, cât este de distractiv și câtă satisfacție ai când mai zărești câte un pitic ascuns după vreun picior de bancă! :))

Asta ca să vă dați seama cât de mici sunt piticii

Dar să revenim și să terminăm cu introducerea. Deci piticii din Wroclaw sunt, conform site-ului oficial, 165 la număr (and still counting), dar eu cred că sunt mult mai mulți. De exemplu, acum ceva vreme am încercat să o găsesc pe Zikusia (un pitic-fetiță) pe site-ul oficial, și nu era. Ori eu am făcut poză cu ea în 2016, era pe marginea geamului unei farmacii. Așa că… e clar. Site-ul piticilor nu e actualizat!

Publicitate

Istoria lor este legată de perioada revoluționară poloneză anticomunistă și de grupul Alternativa Portocalie. Primii pitici au fost desenați în 1982 alături de sloganuri anti-comuniste și astfel, piticii au devenit semnătura acestui grup revoluționar. Așa cum spuneam mai sus, primele statui cu pitici au apărut în 2005, și de atunci numărul acestora a tot crescut. Acum piticii sunt simbolul Wroclaw-ului.

Zikusia dezvăluită

Primul pitic pe care eu vi-l propun este tocmai cel de care vă povesteam mai sus, Zikusia. Conform tăbliței de lângă ea, a fost „plantată” în 2014. Având în vedere că nu se află pe site-ul oficial, vă doresc succes în găsirea ei! 🙂

Al doilea pitic este Papa Dwarf, poate cel mai cunoscut dintre toți piticii. Pe lângă dimensiunile mai mari față de ceilalți, este cocoțat și pe un postament care îl face și mai vizibil. Legenda spune că a fost căpetenia Alternativei Portocalii, că acum s-a retras la pensie, ește șeful comunității de pitici din Wroclaw și, de când s-a instalat în oraș, mulți pitici l-au urmat ca să-i fie alături. Hai, că pe acesta trebuie să-l găsiți ușor!

Publicitate

Plasterer este al treilea pitic propus. El este cel care repară zidurile care se strică în Orașul Piticilor. Are o față puțin tristă și obosită, dar asta nu-l împiedică să-și continue munca. Nu are pe lângă el o plăcuță informativă (de fapt, sunt mulți pitici care nu au), dar îl puteți găsi cu ușurință pe orice hartă a piticilor.

Plasterer repară ziduri

Acum să încercăm ceva de genul: 2 în 1. Adică, piticii al patrulea și al cincilea pot fi găsiți împreună. Ei poartă denumirea de Sisyphers, iar munca pe care o fac te duce imediat cu gândul la Mitul lui Sisif (probabil de aici li se trage și denumirea). E foarte ușor să-i recunoașteți dacă aveți câteva idei despre mitologie. Deci? Îi găsiți sau nu? 🙂

Drinker și Boozer sunt al șaselea și al șaptelea. E logică acțiunea pe care cei doi o desfășoară: se chinuie de mama focului să toarne lichior dintr-o sticlă într-un pahar. Sunt foarte simpatici și ușor de recunoscut. O să vă facă o reală plăcere să vă pozați alături de ei!

Publicitate
Cei doi pitici toarnă de zor alcool în pahar

Cam aceștia au fost pentru voi cei șapte pitici propuși de mine. Sunt mult mai mulți în oraș și merită clar o atenție sporită. Și noi am găsit mult mai mulți decât aceștia șapte pe care v-am provocat mai sus să-i găsiți, în cazul în care pașii vă poartă prin frumosul Wroclaw.

Piticii din Wroclaw sunt dovada clară că legendele urbane fascinează chiar și în ziua de azi. Deși recenți, s-au integrat perfect în tipicul orașului, iar polonezii i-au pus imediat la treabă. Îi exploatează la maxim. Veniturile pe care aceștia îi aduc locuitorilor orașului sunt incontestabile, probabil se situează undeva… direct proporțional cu plăcerea turiștilor de a-i “vâna”.

În cazul în care alegeți să faceți o vizită în acest oraș după ce trece pandemia, nu uitați să găsiți piticii. Dacă uitați, în mod sigur ei nu vor uita să vă găsească pe voi. Mult succes!

Publicitate

Cele mai noi

Itinerariu de trei zile în Barcelona: Costuri și obiective turistice

Barcelona, orașul lui Gaudi, este cel despre care se...

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul...

Cazare de hotel de patru stele la cort, în mijlocul naturii? Da, se poate, la Glamping 4 us!

În timp ce căutam o cazare decentă, în mijlocul...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Itinerariu de trei zile în Barcelona: Costuri și obiective turistice

Barcelona, orașul lui Gaudi, este cel despre care se pot scrie întregi ghiduri turistice. De fapt… s-au și scris. Un city-break în Barcelona lasă...

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu „concediul de vară cu copiii” și, cum mergem an de an, avem deja o cazare...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul verii, în insula Thassos, mai exact în Skala Prinos. De ce preferăm Skala Prinos? Pentru...
Publicitate