AcasăCity breakDinant: Orașul belgian unde toată lumea a auzit de românul Vladimir Cosma

Dinant: Orașul belgian unde toată lumea a auzit de românul Vladimir Cosma

Vladimir Cosma este un celebru compozitor și dirijor român a cărui faimă a depășit demult granițele țării lui. De fapt, în interiorul granițelor României, este complet necunoscut, din păcate, ca să spunem lucrurilor pe nume.

S-a remarcat, în primul rând, prin semnătura pe care și-a pus-o pe coloanele sonore ale multor filme franțuzești în perioada 1970-1990.

Atât de cunoscut este încât, în Dinant, un mic oraș belgian, toată lumea a auzit de el.

Ba mai mult, are și un saxofon gigantic pe Walk of Sax (promenada), în Dinant.

Dinant – orașul muzicii și al saxofonului

Puțină lume a auzit de Dinant, mai puțină decât de Bruges și Gent. Puțini români, că pentru europeni este, mai ales în zilele însorite, un adevărat paradis.

Orașul se află în regiunea Valonia, provincia Namur, și este așezat pe râul Meuse. Pe râu se pot face croaziere cu vapoare mici dacă vremea o permite.

Întregul oraș poartă amprenta lui Adolphe Sax, care s-a născut aici și care este inventatorul saxofonului.

Așa că, la tot pasul dai de saxofoane: pe stradă, în magazine, au chiar și un pod al saxofoanelor.

De fapt imaginea podului cu cetatea pe fundal, este reprezentativă pentru orașul Dinant.

Poți lejer să-ți ocupi o zi întreagă în acest frumos orășel valon: o croazieră pe Meuse, o vizită la peștera La Merveilleuse și, neapărat, o vizită la Cetatea Dinant.

Cetatea Dinant, punctul maxim de atracție al orașului

„Mergem cu telecabina până sus, da?”, a fost prima întrebare pe care ne-au adresat-o fetele când am dat cu ochii de cetate pentru prima dată.

Nu a fost însă chiar așa… Am mers cu mașina până sus și, ca să le facem totuși pe plac, am luat telecabina de sus până jos și înapoi. Nu puteam rata această distracție. Telecabina nu este chiar telecabină, adică are un traseu foarte scurt, comparabil cu al unui funicular. Fiind totuși pe cablu, poate fi considerată telecabină.

Telecabina din Dinant

Prețul de intrare în cetate era, în 2021, de 11 euro pentru un adult și 9 euro pentru un copil cu vârsta între 4 și 12 ani.

Cum prețul includea și drumul cu telecabina, a fost o distracție pe cinste pentru noi. Ceva mai altfel pentru copii care, în acest fel, ne-au boscorodit mai puțin pentru că i-am cărat să vizităm întreaga cetate.

Pentru a intra în cetate ai trei variante: mergi cu mașina până sus, în parcare; iei telecabina de jos, din oraș sau urci cele 408 trepte care datează din secolul al XVI-lea. Noi am optat pentru prima variantă, dar tot ne-am plimbat o tură și cu telecabina, așa, de plăcerea copiilor…

Despre cetate sunt multe de spus. Vizitatorii sunt conduși prin istoria citadelei încă de la începuturile ei, în secolul XV. Nu am să descriu, am să atașez poze însă în galeria foto.

Totuși, cel mai frumos sus, în cetate, este peisajul care ți se deschide în fața ochilor: tot orașul Dinant se așterne la picioarele tale, cu podul celebru unde observi cu ușurință și steagul României, și cu râul Meuse pe care poți, odată coborât din cetate, să pleci într-o croazieră.

Priveliște de sus din citadelă

Croaziera pe Meuse, o altă atracție a Dinantului

Că tot veni vorba de croaziere pe Meuse, sunt numeroase companii care oferă plimbări cu ambarcațiuni pe Meuse atunci când este vreme frumoasă.

Anul trecut, noi am ajuns în Dinant exact la o săptămână după inundațiile catastrofale care afectaseră Belgia, Olanda și Germania. Deși vremea era superbă, nu am avut curaj să ne urcăm pentru o croazieră. Nivelul apei era foarte ridicat și, deși nici măcar o boare nu adia, nu ne-a surâs ideea de a ne urca la bord însoțiți de copii.

Pentru cei interesați, croazierele pe Meuse durează de la 45 de minute până la 2 ore și au prețuri începând cu 10 euro de persoană. Dacă mergeți în apropierea podului, cu siguranță veți găsi numeroase companii, așa că veți avea de unde alege. La Dinant există și o peșteră, dar noi nu am apucat să o vizităm.

Dacă vă aflați în Belgia și vi se arată în drum un indicator cu „Dinant”, nu ezitați să faceți o oprire de câteva ore. În mod sigur citadela, peștera și croaziera vă vor încânta cu adevărat orele petrecute acolo, în orașul în care toți locuitorii au auzit de românul Vladimir Cosma. 😊

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți