Nu credeam că o capitală europeană se poate vedea într-o zi, nu credeam că ai cum, într-o singură zi, să înțelegi ceva din niciun loc, dar Lisabona mi-a arătat că se poate.
Acum știu că, atunci când mă voi întoarce, pentru că mă voi întoarce cu siguranță, voi putea să mă bucur liniștită de atmosfera Lisabonei pentru că da, este o adevărată relaxare să iei la pas acest oraș cu un farmec aparte.
Traseul inițial gândit pentru o zi în Lisabona
Pentru că, pe ultima sută de metri, din două zile de Lisabona, ni s-a redus timpul la o singură zi, traseul gândit inițial pentru două zile a trebuit comprimat. Pe hartă, cu calculatorul lângă noi și timpii pentru fiecare obiectiv în parte destul de generos alocați, ne-a ieșit inițial următorul traseu:
De la Leaf Boutique Hotel, pe R. Joaquim Bonifácio, de la stația Hosp. D. Estefania luam autobuzul 712 pentru 5 stații până la stația Sapadores pentru a vedea Miradouro da Senhora do Monte.
De la stația Sapadores de pe R. Graca, luam tramvaiul 28E pentru 5 stații până la Lg. Portas Sol, unde se află Miradouro das Portas do Sol.
Apoi mergeam cam 300 de metri pe jos, pe străduțe întortocheate până la Castel Sao Jorge.
Citește și: Ce și unde să mănânci la Lisabona – Marisqueria Santa Marta și experiența Bacalhau
După vizitarea castelului ne întorceam la Portas do Sol și luam tramvaiul 28 pentru 4 stații până la R.Conceicao pentru Elevador Santa Justa.
De la Elevador începeam plimbarea pe jos: Arco da Rua Augusta – Praca do Comercio – Pink Street (R. Nova de Carvalho) – Funicularul Bica pe care îl luam până sus la Calhariz.
Apoi mergeam pe jos pe Rua do Loreto la Praca Luis de Camoes și, tot pe jos, pe Rua Alecrim până la tramvaiul 15E.
De la Stația Corpo Santo luam tramvaiul 15E pentru 14 stații până la Mosteiro dos Jeronimos.
După vizitarea mânăstirii, luam tot tramvaiul 15E în continuare până la Lg Princessa pentru Torre de Belem.
Întoarcerea se făcea cu tramvaiul 15E până la stația Corpo Santo și apoi cu autobuzul 706 sau 760, înapoi la hotel.
Transportul în comun în Lisabona și cardul Viva Viagem
Pentru că mare parte a traseului din Lisabona era gândit folosindu-ne de transportul în comun, plus că de la aeroport intenționam să mergem până la hotel cu metroul, un abonament era imperios necesar.
Portughezii au în capitala lor un sistem foarte bine pus la punct și diverse abonamente care acoperă tot ce înseamnă transport în comun (metrou, autobuze, tramvaie, funiculare, etc.)
După ce am studiat toate ofertele, inclusiv cele de pe Lisabona Card, am ajuns la concluzia că nouă cel mai bine ni se potrivește cardul de transport Viva Viagem.
Cardul Viva Viagem este practic un carton (ca și cartelele de metrou din București), care costă 50 de cenți și pe care îl poți reîncărca la automat după cum ai nevoie, cu abonamente sau cu „bilete”, care sunt călătorii unice.
Neavând fizic acest card, l-am achiziționat când am ajuns în Lisabona.
La intrarea în metroul de la aeroport (ca la orice metrou de fapt) sunt automate pentru transportul în comun. După selectarea limbii engleze, totul este intuitiv. Am selectat opțiunea de 2 abonamente pentru 24 de ore cu card Viva Viagem inclus. Asta a însemnat 6,45 euro/abonament, plus 0,50 euro/card Viva Viagem. Ne-am făcut noi socoteala că, dat fiind ora târzie, cardul ne ajunge până a doua zi pe seară când ajungeam la hotel după o zi întreagă petrecută în oraș.
Citește și: Ce și unde să mănânci la Lisabona – Pastel de Bacalhau cu vin de Porto
Aveam nevoie doar de 24 de ore deoarece în ziua următoare aveam rezervat turul cu cei de la Lisbon Native. Acesta era cu pick-up de la hotel și drop-off tot la hotel, așa cu nu aveam nevoie, teoretic, de transport în comun.
Pentru dimineața plecării plănuisem să ne încărcăm cardurile cu câte o călătorie până la aeroport. Doar de atât aveam nevoie.
Aproape 14 euro ne-au costat cele două abonamente cu tot cu carduri, sumă pe care am plătit-o, bineînțeles, cu cardul. Aveam astfel transportul asigurat pentru 24 de ore în toată Lisabona.
Important de știut: Abonamentul de 24 de ore include călătoriile cu mijloacele de transport în comun, cu tramvaiul 15 până la Belem (care e în afara la periferia Lisabonei), cu tramvaiul turistic 28, cu ferry-ul, cu funicularele și chiar cu Liftul Santa Justa.
Ca idee, doar prețul unei călătorii pe sens cu funicularul este de 3,80 euro. Cu Viva Viagem încărcat cu abonament de 6,45 euro, este gratis. Gratis este și călătoria cu Elevador Santa Justa, care, în mod normal, costă 5,30 euro. Dacă merită abonamentul de 24 de ore? Cu siguranță, pentru noi, a fost cea mai bună alegere.
EROARE : Belem este in Lisabona !!!
Viteză mai bine zis… Am scris „în afara” în loc de „la periferia”. Am corectat. Mulțumim pentru atenționare! 🙂
Cu placere !
Alges (care este adiacent cartierului Belem) este in afara Lisabonei …