După o săptămână agitată, după cinci zile de muncă, probleme, alergături și task-uri, cel mai bun remediu împotriva oboselii, cea mai bună cale de deconectare, rămâne invariabil o escapadă.
Ce faci însă când timpul e scurt, când nu ai la dispoziție decât 2-3 zile și nu mai e pandemie? Nimic mai simplu. Te urci în avion cu destinația… un oraș. Imposibil să nu găsești ceva bun sau frumos de făcut sau de văzut.
Un oraș ideal pentru escapade scurte este și Berlinul. Capitala Germaniei oferă “de toate pentru toți”. De la clădiri impozante și muzee interesante, până la diverse locuri de relaxare și distracție, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.
Berlinul pe jos – istorie la tot pasul
E adevărat, nu vorbim de istorie antică, ci de istorie modernă. E adevărat, nu vedem urmele unei civilizații demult apuse, ci urmele unui regim al terorii, din păcate atât de apropiat zilelor noastre. Poate tocmai din această cauză, fiorul pe care îl simți este atât de acut. Să calci acolo unde până de curând se ridica Zidul Berlinului, să vezi Checkpoint Charlie – punctul de frontieră între Est și Vest, să vizitezi Topografia Terorii, sunt doar câteva din experiențele unice pe care ți le poate oferi capitala Germaniei.
Plimbarea de sâmbătă o puteți începe coborând din metrou la stația Berlin Brandenburg Tor. Poarta Brandenburg, simbol al acestei capitale, se înalță semeață în mijlocul pieței, astfel încât este imposibil să o ratați. Construită între anii 1788-1791, pe sub ea au defilat trupele naziste în timpul celui de-al doilea război mondial, tot ea a fost elementul central al Zidului Berlinului, ridicat în 1962, și, nu în ultimul rând, tot ea și-a deschis prima porțile pe 22 decembrie 1989, atunci când a luat sfârșit separația Germaniei.
De la Poarta Branderburg, la o aruncătură de băț se poate vedea clădirea parlamentului german, mai cunoscută sub denumirea de Reichstag, un alt simbol al Berlinului. Aici vizita însă nu e simplă. Interiorul clădirii poate fi vizitat numai în grup organizat și cu rezervare prealabilă. Controalele la intrare seamănă cu cele de securitate de la aeroport. Puțin probabil ca la o vizită fulger să puteți adăuga pe listă interiorul Reichstag-ului. Dar, chiar și așa, arhitectura impunătoare merită cu siguranță o fotografie pentru portofoliu.
Deși în 1989 Zidul Berlinului a fost dărâmat, o parte din el poate fi văzută și astăzi în cadrul muzeului Topografia Terorii, unde se ajunge simplu, pe jos, de la Poarta Brandenburg pe Ebertstraße, trecând de Piața Postdamer și continuând pe Stresemannstraße. Intrarea este liberă, astfel încât oricine poate lua aminte la greșelile trecutului pentru a nu le mai repeta pe viitor.
Un alt punct de oprire poate fi Checkpoint Charlie, acolo unde era punctul de trecere între Berlinul de Vest și cel de Est. Acum, din păcate, acel loc este unul comercial, contra unei sume de bani poți face fotografii… sincer, deloc pe gustul meu.
Berlinul pentru copii și nu numai
Capitala de pe malul râului Spree oferă numeroase atracții dincolo de muzeele clasice. Astfel, dacă sunteți însoțiți de cei mici, sau dacă pur și simplu doriți să petreceți timpul și altfel, puteți încerca o vizită la Madame Tussaud, celebrul muzeu al figurilor de ceară, care are o expoziție și în Berlin. Pe lângă fotografiile inedite pe care le puteți face alături de celebrități, aveți ocazia de a cumpăra propria mână imortalizată în ceară. Tare, nu? 🙂
Pentru cei mici (foarte mici, chiar) există în Potsdamer Platz centrul Legoland. Experiența este remarcabilă. E ca și cum cel mic ar fi aterizat într-o mare cutie cu piese de lego. Pe lângă asta, există și câteva atracții (în general pentru cei cu vârste până în 10 ani) care completează o zi de distracție. Merită încercat dacă aveți copii mici.
Tot pentru cei mici, dar nu numai pentru ei, Sea Life Aquarium este ideal pentru a petrece clipe de neuitat. Lumea acvatică a fost și va rămâne întotdeauna fascinantă. Pe lângă acvariile imense și liftul panoramic, interacțiunea cu creaturile mării (steluțe, căluți de mare, etc.) este inedită. Chiar și cei mari pot găsi distrctiv-educativ acest gen de activitate.
Pentru final am lăsat cea mai tare atracție a orașului, The Dungeon. Eu, pasionată de adrenalină, nu puteam rata așa ceva. Acum, serios, The Dungeon, nu este pentru copii sub nicio formă. Adică este… pentru copii mari, așa ca noi.
Prima experiență la The Dungeon am avut-o la Edinburgh. Acolo surpriza a fost mare pentru că nu știam exact la ce să mă aștept. La Berlin însă, altfel au stat lucrurile, drept pentru care m-am putut bucura mult mai mult decât la prima încercare. Știam, în mare, cam la ce să mă aștept, teamă, fiori, râsete, adrenalină și o regie de excepție. Cam acestea sunt ingredientele pentru “un The Dungeon perfect”! Iar la Berlin chiar a fost perfect…
Nu vă voi dezvălui decât că veți pătrunde în istoria întunecată a Berlinului medieval, veți lua parte la povești pline de groază, mister, fantome și… umor. La final nici nu veți simți când a trecut timpul și vă veți grăbi să vă cumpărați o fotografie ca amintire. Berlin Dungeon a fost pentru mine a doua pe listă. În următorul oraș care va avea această atracție, în mod sigur nu o voi rata. Păcat că e doar una per oraș… 🙂
Cam acesta ar fi itinerariul de două zile pe care eu vi l-aș propune în cazul în care alegeți să evadați un weekend în capitala Germaniei.