Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Sighișoara, Perla Transilvaniei, orașul turistic prin excelență

Întrucât se apropie weekendul prelungit, m-am gândit unde aș merge pentru câteva zile. Răspunsul a venit fără tăgadă: Sighișoara.

Deși au trecut ceva anotimpuri de când am poposit ultima oară pe străzile ei, Sighișoara este orașul turistic prin excelență, care te atrage în orice sezon.

Prima întâlnire am avut-o în 2007. M-a întâmpinat cu bucurie, așternându-mi la picioare frumusețile ei. Aflându-mă pentru prima dată într-un oraș medieval, mi s-a părut că am călătorit în timp. Străzile, clădirile, cetatea, toate își dăduseră mâna să mă impresioneze.

Ca și noi, mulți turiști pășeau pe străzile pietruite, încercând să-și imagineze  că merg pe urmele lui Dracula – vampirul lui Bram Stoker.

Publicitate

Și nu ai cum să nu te gândești la asta când în fața ta se află casa Vlad Dracul. Aici se presupune că s-a născut Vlad Țepeș. Dar mă gândesc că e păcat că legenda lui, pe vremea căruia nu îndrăznea nimeni să fure un ac, a ajuns în centrul sângeroasei povești. Mi-ar fi plăcut ca lumea să facă diferența între personaj și realitate. Măcar atrage turiștii.

Casa Vlad Dracul, unde se presupune că s-ar fi născut Țepeș

 

Turnul cu ceas și istoria Sighișoarei

Construit în secolul al XIV-lea, Turnul cu Ceas, emblema Sighișoarei, te așteaptă să-ți ofere cea mai frumoasă priveliște. Cu acoperișurile ninse sau de un roșu strălucitor, orașul este la fel de pitoresc privit de sus, de la înălțimea celor 64 de metri. Asta dacă îți iei inima în dinți să te avânți până acolo. Pentru că te așteaptă nici mai mult, nici mai puțin, 110 trepte.

Macheta cetăţii se află la parter și te ajută să vizualizezi imaginea de ansamblu a acestei aşezări, aşa cum arăta ea acum peste 250 ani.

Publicitate

Dar urcușul nu este plictisitor. Clădirea adăpostește Muzeul de Istorie, așa că ai ce vedea până sus.

Pe măsură ce urci scara în spirală, faci o incursiune în trecut. Piese de arheologie, farmaceutice, medicale, textile, obiecte de podoabă și decorațiuni, mobilier din diferite etape istorice te impresionează prin delicatețea lucrării și frumusețea detaliilor. De asemenea, poți admira o valoroasă colecție de icoane de lemn și sticlă. Iar vitraliile sunt extraordinare, una dintre ele reprezentând stema Sighişoarei.

Sala Breslelor, situată la etajul al patrulea, are o expoziţie de unelte şi produse meşteşugăreşti ale lucrătorilor din cetate: fierari, lăcătuşi, cizmari, croitori, dogari, cojocari, cositorari etc.

Publicitate

Pe la începutul veacului al XVII-lea, Turnul cu Ceas a primit un orologiu. Acesta este înfrumusețat cu statui din lemn de tei, ce personifică zilele săptămanii, sub întruchipări din mitologie și simboluri din astronomie, astrologie și alchimie.

La pas prin cetate

Celelalte opt turnuri rămase, din cele 14 inițiale, aparțin fiecare câte unei bresle meșteșugărești și trebuie să faci ocolul cetății ca să le vizitezi – Turnurile Fierarilor, Cizmarilor, Croitorilor, Cojocarilor, Măcelarilor, Frânghierilor, al Cositorarilor şi Tăbăcarilor. Drumul poate fi plăcut, mai ales dacă e acompaniat de toboșarul cetății, cum am avut noi norocul să experimentăm în decembrie același an, când am revenit pentru Revelion.

Cu surle și trâmbițe, sau mai bine zis în ritmurile tobei, ești plimbat pe la toate obiectivele mai mult sau mai puțin istorice și ești încurajat să apreciezi arhitectura și deliciile gastronomice întâlnite în cale, în timp ce declamările pitorescului personaj te însoțesc la tot pasul: “Facem să fie bine!” şi “Am spus!”

Publicitate

Urcând pe străduţele înguste, pe lângă magazine de suveniruri şi antichităţi, hoteluri, pensiuni și restaurante, ajungi la Scara acoperită. Construită din lemn şi piatră, îți pune plămânii la încercare. Cele 175 de trepte te conduc către Biserica din Deal, construită în stil gotic, Şcoala din Deal și Cimitirul săsesc. Locul îți oferă altă perspectivă asupra orașului.

 

În orice sezon, alege Sighișoara!

Dacă prima dată când am ajuns ademenitorul oraș transilvănean ne-a întâmpinat într-un octombrie plăcut, cu zile însorite și senine, a doua oară am revenit în decembrie, pentru Revelion. Am avut șansa să petrecem trecerea dintre ani într-un loc care ne-a dat posibilitatea să ne bucurăm de o imagine de vis. Artificiile se aprindeau în noapte peste toată Sighișoara, oferind un spectacol feeric și de neuitat.

Revelion în Sighișoara

Sighișoara este, poate, unul dintre cele mai romantice locuri unde am petrecut la cumpăna dintre ani. Și nu numai atunci, bineînțeles.

Publicitate

La următoarea vizită, peste câțiva ani, într-un septembrie călduros, am acordat mai multă atenție restaurantelor și teraselor presărate peste tot prin cetate și în afara ei.

Dacă ai noroc, poți petrece momente de relaxare la terasele din Piața Cetății cu o bere sau o cafea în față, ascultând muzică sau urmărind scenete interpretate de prinți și prințese în straie de sărbătoare. Jazz, muzică ușoară, teatru. Toate captează atenția turiștilor, care se simt prinși în mrejele atmosferei medievale ce pare că împânzește tot orașul.

Ultima întrevedere cu acest minunat oraș, la alți câțiva ani distanță, a avut loc într-o vară toridă. Și a fost la fel de ofertant. Să nu uit să menționez că în luna iulie are loc festivalul medieval, ce înviorează toată suflarea.

Publicitate

Poate nu mai merge acum să deguști țuica fiartă a lui Teo, să bei vin fiert sau să colinzi pe străduțele înguste alături de toboșarul orașului, dar culorile cetății par mai vii în lumina soarelui de vară. Iar umbrele prelungi ale clădirilor îți țin companie pe măsură ce pășești pe aleile pietruite. Turnul e același, în schimb sunetele clopotelor se aud mai slab în aerul prăfuit.

Dar diferențele nu contează. Povestea este aceeași. Țigle roșii, construcții medievale, turiști, fotografii, amintiri.

 

“Toate vechi și nouă toate”

Pensiunile, restaurantele, barurile, terasele și suveniturile, mâncare bună te așteaptă dacă te hotărăști să dai o fugă într-unul din cele mai fermecătoare orașe din Transilvania.

Deși s-a modernizat constant, pentru că am observat schimbările treptate în anii în care am venit aici, Sighișoara rămânâne în același timp neschimbată. Poate pare un paradox. Dar orașul e un mix de nou și vechi care te îmbie să-i dai o șansă.

Are un aer tineresc, cu siguranță pentru că tinerii sunt cei care își fac simțită prezența cel mai pregnant.

Terasele sunt pline de turiști veseli, străzile forfotesc de oameni, civilizația își face simțită prezență la orice pas, poți să parchezi mașina cu un simplu SMS. Oamenii sunt degajați, primitori, calmi și vor te facă să te simți părtaș la un crâmpei din trecutul urbei, colorat și autentic.

Așa că lasă istoria să te cheme la ea în vară, toamnă, iarnă sau primăvară și colindă pe străzile cetății, stai la o terasă cu o bere rece în față, gustă un papricaș senzațional sau prăjiturile delicioase, dansează cu ceilalți pe tonurile muzicii medievale și bucură-te de acest loc incredibil și încântător.

Fără îndoială, Sighișoara este o destinație care merită vizitată în orice anotimp!

 

Cele mai noi

Itinerariu de trei zile în Barcelona: Costuri și obiective turistice

Barcelona, orașul lui Gaudi, este cel despre care se...

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul...

Cazare de hotel de patru stele la cort, în mijlocul naturii? Da, se poate, la Glamping 4 us!

În timp ce căutam o cazare decentă, în mijlocul...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Itinerariu de trei zile în Barcelona: Costuri și obiective turistice

Barcelona, orașul lui Gaudi, este cel despre care se pot scrie întregi ghiduri turistice. De fapt… s-au și scris. Un city-break în Barcelona lasă...

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu „concediul de vară cu copiii” și, cum mergem an de an, avem deja o cazare...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul verii, în insula Thassos, mai exact în Skala Prinos. De ce preferăm Skala Prinos? Pentru...
Publicitate