Glumesc… și nu prea, din păcate. Hai, nu într-o singură tură pe Valea Prahovei, dar din două, clar se face cât prețul pentru un city-break la Bruxelles.
Capitala Belgiei nu este un oraș prea turistic pentru mulți. Majoritatea când aud de Bruxelles, imediat se gândesc la Uniunea Europeană, Comisia Europeană, întâlniri la nivel înalt, politică și alte asemenea.
Din start, toată lista enumerată mai sus te face să-ți cam piară cheful de city-break în aceste condiții.
Ceea ce este surprinzător însă, e faptul că Bruxelles, dacă reușești să dai la o parte aura politicianistă care îl înconjoară, poate fi o opțiune extraordinară când vine vorba de copii.
Vă asigur că cei mici vor se vor distra cu adevărat la Mini Europa, vor găsi o plăcere deosebită să caute pe străzi „pișăcioșii” orașului: băiatul fetița și… cățelul, și, mai ales, vor savura de-a dreptul vizita la fabrica de ciocolată.
Una peste alta, sper că v-am convins că Bruxelles-ul merită clar o tură cu copiii, fie măcar și pentru faptul că prețurile la biletele de avion pleacă de la 12 euro dus/întors cu bagaj mic de cabină. O familie cu un copil va plăti 36-50 de euro pentru 3 bilete de avion București – Bruxelles și retur. Păi, carburantul până pe Valea Prahovei și înapoi, în condițiile de trafic de bară la bară, costă mai mult. Și să știți că și prețurile la cazare sunt comparative cu cele din zona mai sus amintită… 😊
Mini Europa și Atomium – două simboluri ale Bruxelles-ului
Dacă la Atomium, din punctul meu de vedere, copiii se vor plictisi cu siguranță (și nu numai ei), nu același lucru îl pot spune și despre Mini Europa. Acolo totul este un adevărat deliciu, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.
Ai ocazia, într-o scurtă plimbare, să vezi cele mai cunoscute orașe ale Europei (și nu numai), fiecare cu monumentele emblematice care le reprezintă. Dacă mai pui la socoteală și caracterul interactiv la exponatelor, poți fi sigur că nu-ți vei pierde vremea pe acolo.
Cu o simplă apăsare de buton poți porni un incendiu, poți lansa o rachetă sau poți face un vulcan să erupă și să cutremure toată platforma din jurul lui. Dacă este distractiv pentru cei mari, pentru cei mai mici va fi cu siguranță un o vizită memorabilă.
În 2021, prețul pentru un bilet de adult la Mini Europa era de 17 euro. Există și bilet combinat, Mini Europa și Atomium, la prețul de 29,10 euro pentru un adult. Copiii sub 12 ani beneficiază de reduceri.
Personal, ca român, nu prea am înțeles reprezentarea României la Mini Europa. Printre atâtea simboluri pe care țara noastră le are: Palatul Parlamentului, Castelul Peleș, Castelul Bran, Castelul Huniazilor, Arcul de Triumf, etc, ei au ales să reprezinte România prin Palatul Mogoșoaia.
Eh, dezamăgirea a trecut repede însă. M-am luat cu altele și am uitat destul de repede. Întrebarea însă a revenit după ce am terminat vizita parcului. Cred totuși că, fără prea mare chin, ar fi găsit ceva mai reprezentativ pentru țara noastră dacă se străduiau puțin. ☹
Cei trei pișăcioși ai Bruxelles-ului
„Auzi, știi că Manneken este mai mic decât crezi, nu?”, mi s-a spus, nu o dată, când mi-am dezvăluit intenția de a căuta celebra statuie de bronz. Da, știam asta. Peste tot scria că are doar 61 cm. Ba chiar am întins ruleta ca să văd exact cât înseamnă asta. 😊
Ceea ce nu știam și am aflat puțin surprinsă abia după ce am terminat vizita la Bruxelles, a fost faptul că micuța statuie expusă nu este cea originală.
Cea originală a fost expusă pentru prima dată în 1619. Deoarece a fost furată de mai multe ori, autoritățile au decis înlocuirea acesteia cu o copie în 1965. Dacă totuși țineți neapărat să vedeți originalul, acesta se află la Muzeul Orașului Bruxelles. Tot aici puteți vedea și cele peste 900 de ținute ale pișăciosului. Da, 900! Are o adevărată garderobă „tailor made”.
Una dintre legende spune că Manneken a fost un băiețel care a salvat orașul Bruxelles. Atunci când olandezii au pus explozibil pentru a-l incendia, în secolul XIV, un băiețel a urinat pe fitil și astfel a salvat întreg orașul.
Dar Manneken nu este singur în capitala belgiană. Jeanneke Pis (fetița pișăcioasă) și Zinneke Pis (cățelul pișăcios) îi țin companie. Mă rog, „îi țin companie” e un fel de a spune pentru că se află în zone diferite ale centrului orașului. Dar e distractiv să îi vezi pe toți.
Noi, după îmbulzeala de la Manneken și de la Jeanneke, am renunțat să mergem să-l căutăm și pe Zinneke. Am fost totuși în an pandemic și, ce era în preajma statuilor, nu era deloc de bun augur. Au fost suficiente însă acestea două…
Ca și curiozitate, Jeanneke este mult mai recentă, a fost ridicată în 1987 și este mai mică, are doar 50 cm.. Personal, dacă Manneken mi s-a părut haios, gagica nu mi-a lăsat aceeași impresie, ba din contră, mi s-a părut de-a dreptul vulgară. Dar asta este doar o părere personală.
Muzeul Ciocolatei – o experiență interesantă pentru toată familia
…dacă nu ai ghionul să dai de familii cu urlători și alergători de profesie în componență…
Nu am să înțeleg niciodată părinții care își lasă progeniturile din dotare să urle și să alerge deranjând pe toată lumea în jurul lor. Ba mai mult, respectivii părinți își mai și privesc cu mândrie odraslele comportându-se în acest fel. Dar mă rog, nu despre parenting este vorba acum ci despre… ciocolată. Sunt conștientă însă că experiența mi-ar fi fost mult mai plăcută dacă nu ar fi fost ambientul care să mă perturbe…
Muzeul Ciocolatei este foarte aproape de Manekken Pis și de Grande Place, pe Rue de l’Etuve. Am făcut rezervare cu o zi înainte și am achitat online. În condiții de pandemie, aceasta este cerința peste tot.
Surpriza a fost când am ajuns cu 10 minute înainte de ora înscrisă pe bilet și era coadă, coadă care depășea, evident, ora de intrare. Și mai surprinzător a fost să constat faptul că la acea coadă se aflau și oameni care aveau ora de intrare mai devreme ca a noastră și oameni care nu aveau bilet. Era o mare abrambureală.
În loc să mă enerveze, m-am bucurat… pentru o clipă: iată că și la alții e haos, nu numai la noi! Mda… tipic românesc din partea mea, ce să zic. Pe principiul „să moară și capra vecinului”… Rușinată de mine, am încercat să fiu deranjată de situație. Numai că nu prea mi-a ieșit… 😊
Turul în sine a fost foarte relaxant și educativ. Am aflat lucruri interesante despre cacao și istoria ciocolatei.
Momentul-cheie al vizitei îl reprezintă însă demonstrația live de fabricare a pralinelor. Nu, nu vă voi dezvălui secretul acestora, vă îndemn să mergeți și să asistați la întreaga demonstrație. Merită, vă asigur!
Cei care rezistă până la sfârșit vor ieși de acolo cu o punguță cu diverse sortimente de ciocolată adevărată.
În loc de concluzii
Copiii au fost foarte încântați de vizită, ca dealtfel de toată vizita în capitala Belgiei.
Pe lângă cele povestite, ne-am delectat cu cartofii prăjiți belgieni la cornet cu sosuri diverse și cu celebrele waffles cu toppinguri de fructe, ciocolată, caramel și bombonele. Ce să zic? Adevărate bombe calorice delicioase! 😊
Având în vedere însă că nu mergem în Belgia în fiecare săptămână, a meritat cu siguranță răsfățul.
Ținând cont de prețurile la avion și la cazare, recomand din suflet măcar un weekend cu copiii la Bruxelles. Și ei, și adulții însoțitori, se vor simți perfect cu siguranță. La noi așa a fost! 😊