Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Ciocolată, istorii, curiozități, povești… şi o plimbare cu barca în Bruges

Am ajuns prima dată în Bruges, perla Belgiei, în urmă cu doi ani, mai exact în 2019. Atunci am petrecut doar câteva ore acolo. Era o zi de septembrie cu temperaturi foarte ridicate, iar tot orașul era un mare șantier. Nu am rezistat mai mult…

Publicitate

Un zgomot infernal ne-a însoțit la tot pasul, un praf gros se ridica peste tot. Am nimerit prost, recunosc. Pe principalele artere se executau lucrări, așa că totul era dominat de impactul acestora, atât vizual, cât și olfactiv și fonic.

După câteva bucățele de ciocolată și două fotografii, am părăsit urgent orașul, dar cu promisiunea că ne vom întoarce.

Aşa că ne-am ţinut de cuvânt şi anul acesta am ajuns din nou acolo…

Publicitate

Unde lași mașina în Bruges

Ca și data trecută când am fost, am preferat o parcare plătită la periferia centrului istoric, la Interparking Centrum Station. Prețul la această parcare este de 1,10 euro/oră. Mai multe detalii găsiți AICI.

Ca în orice oraș mare, cu cât vrei să parchezi mai aproape de centru, cu atât te costă mai mult. Drept pentru care noi am preferat o variantă mai ieftină, mai sigură (locuri de parcare late, nu ai surprize să te trezești cu mașina zgâriată) și destul de aproape de centru.

Publicitate
Primul pod spre centrul istoric

Desigur, poți intra cu mașina și în centrul istoric, nimic nu te oprește, și să cauți un loc de parcare pe marginea drumului. Dar e la risc. Poți găsi sau nu. Poți găsi la liber sau cu plată, în soare sau la umbră…

Din acest motiv am preferat să parcăm unde știam că mașina va fi în siguranță.

Ciocolata în Bruges

Publicitate

Dintre toate orașele Belgiei, cea mai bună ciocolată am mâncat-o în Bruges. Din păcate ne-am dat seama de aceasta abia la finalul excursiei.

La Bruges doar am mâncat, nu am cumpărat pentru că aveam planificată o vizită la Fabrica de Ciocolată din Bruxelles, unde, ne imaginam noi, este cea mai bună ciocolată din Belgia.

Nimic mai fals! Cea mai bună ciocolată din Belgia este de Bruges!

Publicitate

Nu vă uitați prea mult unde intrați, evitați doar numele mari, gen Leonidas. Nu că nu ar fi bună ciocolata de la ei, este foarte bună, dar parcă nu are acel aer autentic pe care îl găsiți la magazinele de ciocolată artizanală care împânzesc întreg Bruges-ul.

Pe această arteră, oriunde te uiți de jur împrejurul tău sunt numai ciocolaterii artizanale. Un adevărat Paradis..

Cel mai mult îmi place să încerc mai multe sortimente. Și probabil că mulți turiști procedează așa. Vânzătorii de la magazinele de ciocolată știu asta așa că au tarife clare: 10 bucăți 5 euro, 30 de bucăți 10 euro.

În principiu, cu cât cumperi mai mult cu atât ieși mai bine la prețul pe bucată. Și ai ocazia să testezi mai multe. Astfel, am mâncat praline cu ceai, cu migdale, cu caramel sărat, cu căpșuni sau cu fructul pasiunii. Există praline albe cu fistic, cu mentă sau cu marțipan.

Publicitate

Deși am luat multe, fiecare cam 10 bucăți din ce a dorit, am ajuns, bineînțeles, să le încurcăm într-un final. Așa că nici acum nu mai știm care și ce a mâncat. Dar au fost toate foarte bune.

Pe o bancă din acest târg de vechituri am savurat cutia de praline

Pentru mine, pralina supremă, cea care s-a remarcat ca fiind „altceva” față de tot ce mâncasem eu până atunci, a fost cea cu ceai. Da. Dacă ajungeți în Bruges, încercați pralinele cu ceai. Dacă știam că sunt așa bune, îmi luam o cutie întreagă pentru acasă.

De fapt, dacă mă gândesc mai bine, probabil n-ar fi fost cea mai bună idee. Pe căldurile astea (și aici și acolo), probabil aș fi ajuns cu ele acasă topite și cu tot conținutul impregnat în cutie. Deci mai bine că nu am luat. Ce să fac acum… mă consolez și eu cum pot…

Publicitate

Cu barca prin Bruges

Poate cel mai bun mod de a vedea orașul este de pe apă. De pe apă Bruges îți arată toate minunile lui și, numai așa poți ajunge să îl simți întrutotul.

Sunt numeroase companii care oferă tururi ghidate cu barca, așa că nu ne-a fost greu să găsim una. Prețul la toate este 10 euro pentru un adult. Copiii peste 12 ani plătesc bilet întreg.

Cu barca prin Bruges

Inițial nu ni s-a părut nici mult, nici puțin pentru 40 de minute, cât spunea că durează turul.

La final însă, am fost de acord toți, că au fost cei mai bine cheltuiți bani în această excursie și că ar fi meritat chiar mai mult.

Ghidul-barcagiu era evident tare mândru de orașul său pe care chiar îl iubea de-a binelea. Între noi fie vorba, are și ce să iubească…

Am văzut în timpul acestei plimbări lebede, am trecut pe sub poduri atât de joase încât a trebuit să ne aplecăm, am văzut casele în toată splendoarea lor și am aflat povești istorice demne de consemnat.

Lebede și nu numai…

Am înțeles de ce Bruges este denumit Veneția Nordului. Într-adevăr, ca și Veneția, orașul nu îl poți vedea, înțelege și simți, decât de pe apă.

Istorii și curiozități din Bruges

Perioada de glorie a orașului a fost în secolul XVI. Atunci, Bruges era un important port și juca un rol esențial în ceea ce privește aprovizionarea continentului, mai exact comerțul pe mare.

În prezent, Bruges are aproximativ 20.000 de locuitori și este un oraș turistic al Belgiei. În secolul XVI, Bruges avea 40.000 de locuitori și era principalul oraș-port al Belgiei. Legătura între el și Gent, aflat mai în interiorul țării, se făcea printr-un canal lung de 45 de kilometri.

Citește și: Belgia mai puțin știută: lifturi pentru ambarcațiuni, poduri mobile, clopotnițe baroce și… maimuțe

„Mergeți și la Gent, este mai mare decât Bruges…”, ne-a îndemnat ghidul, „… dar Bruges este mult mai frumos!”, a continuat tot el zâmbind șmecherește.

O altă curiozitate este cea privind taxele. În perioada sa de glorie, în Bruges taxele se plăteau în funcție de numărul și dimensiunea… ferestrelor. 😊

Cu barca prin Bruges

Cu cât aveai ferestre mai multe sau mai mari, cu atât plăteai taxe mai ridicate. Astfel am ajuns să vedem cea mai mică fereastră din oraș. Proprietarii respectivei case plăteau o taxă infimă în perioada medievală iar fereatra este astfel amplasată încât este un strategic punct de observație asupra principalului canal al orașului.

De pe apă se vede cel mai bine arhitectura flamandă a întregului centru istoric. Podul St. Bonifacius este cea mai romantică zonă a orașului. Vegetația abundă, casele medievale înconjoară zona, astfel, nu degeaba acest pod mai este denumit și Podul îndrăgostiților. Este un pod de piatră, așa că nu vă așteptați să găsiți atârnate de el celebrele lacăte ale iubirii care sunt nelipsite pe pe alte poduri celebre. 😊

Cu barca prin Bruges… sunt mai multe companii care oferă tururi.

Ce altceva mai poți face în Bruges

Dacă plimbarea cu barca nu v-a umplut ziua, mai puteți face încă una. Poate nimeriți alt ghid care vă va spune alte povești. Este și asta o idee, și, dacă am mai fi avut timp la dispoziție, probabil că am mai fi luat încă un tur, dar de la o altă companie de data aceasta.

Glumesc… sau nu.

Oricum, dacă vreți să mai faceți și altceva în Bruges, puteți vizita (în timp ce savurați praline de ciocolată), Grote Markt (adică Piața Centrală, nelipsită din orice oraș belgian) sau Turnul Belfry (da, are și Bruges unul, dar nu e baroc așa ca cel din Mons). La Belfry trebuie să urci 366 de trepte foarte înguste pentru priveliști cu orașul văzut de sus. Nu e recomandat celor claustrofobi!

Grote Markt din Bruges

De asemenea, Muzeul Berii poate fi o alegere inspirată… dacă nu sunteți cu mașina. O vizită la acest muzeu se lasă, implicit, cu degustare, așa că evitați-l dacă sunteți șofer. Este mai sănătos așa!

În ceea ce ne privește, de data aceasta, am reușit să vedem Bruges-ul. Nu știu dacă vom reveni prea curând, avem atâtea alte locuri de văzut, dar, cu siguranță, putem spune că a fost o excursie mai mult decât reușită.

Bruges este cu adevărat fantastic!

Cele mai noi

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în...

O plimbare prin Theologos, satul din Thassos unde tradiția este la ea acasă

Cine a ajuns măcar o dată în insula grecească...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Vizită la fabrica de ulei de măsline Sotirelis: Tradiție, știință și preocupare pentru excelență

Atunci când întrebi „Care este cel mai bun ulei de măsline din Thassos?”, invariabil, peste 70% din răspunsurile pe care le vei primi vor...

Giorgos Asklipios spune povestea fabricii sale de produse tradiționale, Katsamaki, din Thassos

Concediul acesta, deoarece mergem de câțiva ani buni în Thassos, ne-am propus să ni-l facem altfel. Cum din punct de vedere al obiectivelor turistice...

O plimbare prin Theologos, satul din Thassos unde tradiția este la ea acasă

Cine a ajuns măcar o dată în insula grecească Thassos a auzit cu siguranță de Theologos, satul de munte care păstrează cel mai bine...
Publicitate