Idei de weekend:

O jumătate de zi la Bușteni: Castelul Cantacuzino sau… cum să dezamăgim turiștii

România este o țară frumoasă, care are multe de...

Ștrandul de la Târgoviște este o soluție excelentă pentru prahovenii care vor o zi de bălăceală

Nu de puține ori am scris despre realizările din...

Castelul Peleș trebuie salvat! O vizită de sâmbătă la Muzeul Naţional Peleș și un concert de pian și orgă

Castelul Peleș este un reper al României, aflat atât...

Zece lucruri mai puțin știute despre Norvegia

Vrei să afli ce ascunde Norvegia? În acest articol vei descoperi 10 lucruri mai putin știute despre această țară unică. Cu o populație de 5,5 milioane de persoane, Norvegia are al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Europa (după Luxemburg) și al șaselea din lume. Țara Fiordurilor are a 6-a flotă comercială a lumii cu 1.412 de bărci comerciale deținute.

Publicitate

Norvegia este al doilea cel mai mare exportator de fructe de mare din lume (ca valoare) după China. Având peste 400.000 de lacuri și multe râuri,  hidrocentralele furnizează aproximativ 98–99% din energia electrică a Norvegiei, mai mult decât orice altă națiune de pe planetă. Lacul Mjosa este cel mai mare din Norvegia – are o lungime de 117 km.

Fiorduri

Norvegia este una dintre cele mai muntoase țări din Europa. Coasta Norvegiei însumează 2.500 km sau peste 25.000 km dacă luăm în considerare și fiordurile. În Norvegia sunt 1190 de fiorduri – locul 2 și 3 în lume, ca lungime, fiind deținute de Søgnefjord (204 km) și Hardangerfjord (179 km). Pe locul 1 este Scoresby Sund (350 km) din Groelanda.

Infrastructură

Câteva cuvinte și despre infrastructura norvegiană. Norvegia dispune de 660 km de autostradă (i-am ,,făcut,, la acest capitol…dar e singurul) , în schimb are peste 1000 km de tuneluri. Ryfylke este cel mai lung tunel subacvatic din lume, destinat circulaţiei automobilelor – 14.3 km lungime. Tunelul coboară până la 292 metri sub nivelul mării, ceea ce l-a făcut şi cel mai adânc.

Publicitate
tunel laerdal
Cel mai lung tunel din lume. Are 24,5 km.

Tunelul Lærdal este cel mai lung tunel rutier din lume (24,5 km) și leagă localitățile Laerdal și Aurland. Acest tunel a fost proiectat cu iluminare specială și scurte secțiuni drepte pentru a evita monotonia în timpul trecerii. Tunelul este împărțit în patru secțiuni separate de trei peșteri artificiale menite să întrerupă plictiseala deplasărilor în subteran. Tunelul principal are lumini albe, peșterile au iluminare albastră cu lumini galbene la margini pentru a da o impresie de răsărit.

Hardanger

O realizare remarcabilă este tunelul Vallavik cu o lungime de 7510 m. Acest tunel are la capătul dinspre podul Hardanger, un sens giratoriu. Din tunel se iese direct pe podul Hardanger, cel mai lung pod suspendat din lume, între 2 tuneluri – 1380 m. De pe pod se intră în tunelul Butunnelen, cu alt sens giratoriu. După o curbă de 180 grade prin tunel, se iese la lumină – ne-am oprit într-un punct de panoramă de unde se poate admira podul. Alte reușite spectaculoase ale inginerilor norvegieni sunt Atlantic Road sau Drumul Vulturilor .

Știați că

În continuarea articolului vei afla și câteva prețuri din această țară. în Norvegia veți plăti între 15 și 20 de euro pentru 1 pachet de țigări și 9-12 euro pentru o bere. Combustibilul costă între 1,7-2,4 euro/litru, în funcție de zona în care te afli. O masă la restaurant este mai ieftină cu 20-25% comparativ cu Elveția, iar somonul costă cât puiul. Se poate mânca foarte bine și sensibil mai ieftin la rulotele stradale. În general cota TVA este de 25%.

Publicitate

Un fapt extrem de interesant – norvegienii sunt cei mari consumatori de pizza din lume, iar Italia nu este pe podium! Prin toate locurile prin care am fost, o pizza costă între 17-25 euro, funcție de ingrediente. Nu contează că ești într-un oraș mic sau pe malul mării în Oslo, prețurile sunt cam aceleași.

Norvegia nu este membru UE, dar face parte din SEE (Spațiul Economic European) – astfel tarifele de roaming sunt aceleași ca în UE. Engleza este materie de bac, deci toată lumea știe engleză – de la lucrătorii din hoteluri până la șoferii de autobuz sau vânzătorii din magazine. Am rămas impresionat de această țară și îmi doresc să revin… pentru că merită. Norvegia este țara care are, probabil, cele mai spectaculoase peisaje din Europa.

Acum că ai aflat ce ascunde Norvegia, sper că te-am motivat să vizitezi măcar o dată Țara Fiordurilor.

Publicitate

Articol preluat de pe www.calatorpovestitor.ro.

Cele mai noi

Itinerariu de trei zile în Barcelona: Costuri și obiective turistice

Barcelona, orașul lui Gaudi, este cel despre care se...

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul...

Cazare de hotel de patru stele la cort, în mijlocul naturii? Da, se poate, la Glamping 4 us!

În timp ce căutam o cazare decentă, în mijlocul...

Abonează-te la newsletter

Publicitate

Cele mai citite

Drumul cu mașina din Ploiești până în Grecia, Thassos, în 2023: Timpi, prețuri și sfaturi de călătorie

Drumul cu mașina până în insula grecească Thassos este...

Am vizitat Riomaggiore, una dintre localitățile Cinque Terre. O dată în viață merită, a doua oară parcă nu…

Riomaggiore, Cinque Terre... amintiri frumoase din vacanța de... iarnă....

Zona din Thassos pe care NU o recomand deoarece riști să mori de… plictiseală

Proaspăt întorși la început de toamnă dintr-o vacanță de...

Top 5 gradini Italia – adevărate oaze de frumusețe

În acest articol vom vedea Top 5 gradini de...
Publicitate

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Alte recenzii de călătorie

Itinerariu de trei zile în Barcelona: Costuri și obiective turistice

Barcelona, orașul lui Gaudi, este cel despre care se pot scrie întregi ghiduri turistice. De fapt… s-au și scris. Un city-break în Barcelona lasă...

Unde stăm în Skala Prinos: Pentru noi Paschalitsa e „acasa” din Thassos

Pentru noi Skala Prinos, din Thassos, este similar cu „concediul de vară cu copiii” și, cum mergem an de an, avem deja o cazare...

La plimbare prin Skala Prinos. Așa aș da o fugă și toamna asta…

Sunt ani de zile de când mergem, la sfârșitul verii, în insula Thassos, mai exact în Skala Prinos. De ce preferăm Skala Prinos? Pentru...
Publicitate