AcasăCircuiteIordania pe cont propriu în 2023: negocieri, obiceiuri, cultură și concepții de...

Iordania pe cont propriu în 2023: negocieri, obiceiuri, cultură și concepții de viață

Iordania este o lume aparte, o lume pe care am descoperit-o pas cu pas, încă de la primul schimb de vorbe cu taximetristul care ne-a așteptat la aeroport. Ești tentat în prima fază să ai impresia că toți vor să te păcălească, dar nu este chiar așa. Adică este, dar nu la modul la care te aștepți tu să fie…

Urmare de AICI

De exemplu, la intrarea în Rezervația Wadi Rum, turiștii care nu au Jordan Pass trebuie să plătească o taxă de 5 JD de persoană. Noi am intrat cu taxiul, i-am dat acestuia 20 JD (deoarece eram patru persoane), dar el i-a palmat celui de la intrare doar 10 JD. Despre asta vorbesc atunci când spun „păcăleli”…

Cum se negociază totul

Am văzut multe filmări înainte să plec în Iordania despre produsele hand-made de acolo, despre eșarfele lor tradiționale, keffiyeh, despre rochii, brățări și alte asemenea produse. Știți ce sunt de fapt? Păcăleli! Da, păcăleli frumoase, dar tot păcăleli!

Deși arată bine, deși ai putea jura că sunt „de acolo”, totul este „made in China”. Și asta o știu de la șoferii de taxi și de la beduini. Oamenii aceștia, odată ce se destind, încep să-ți povestească fel de fel de dedesubturi. Culmea este că, în loc să fiu dezamăgită, am simțit un fel de apropiere atunci când îi ascultam povestind. Deci și ei sunt invadați de chinezi…

Acesta este un keffiyeh. Vânzătorul de unde îl luați știe cum se pune… 🙂

Astfel am aflat că inclusiv beduinii își cumpără keffiyeh-urile de la magazinele normale și sunt convinși că sunt „made in China”. Ar costa prea mult să se realizeze după tehnica veche și, având în vedere că arată la fel, sunt ok și pentru ei. Un keffiyeh este cam 7-10 dinari. Nu dați mai mult de 10 pe unul!

Citește și: Jurnal din Maroc – Ziua 7 – În drum spre Atlantic, avem parte de surprize: pomi cu „fructe“ blănoase

La Petra este plin de tarabe cu bijuterii, pietre și obiecte de îmbrăcăminte. Fiecare vânzător vine și îți spune o poveste, dacă ai timp să-l asculți: ba că sunt obiecte handmade, ba că pietrele sunt vechi, nabatheene, ba că brățările sunt lucrate manual de femeile care locuiesc la Petra.

Realitatea dezvăluită de șoferul de taxi? Toate aceste produse sunt cumpărate din Amman dintr-un fel de bazar, în sistem en-gros, aduse la Petra și vândute pe post de „autentic”.

Bijuterii „autentice”

Revenind la negocieri… Altfel îți vine să negociezi când știi toate lucrurile astea. Ținând doar de aspectul practic și estetic, fără legătură cu tradiția și suvenirurile, mi-am luat de la Petra două rochițe gen de plajă, una scurtă și una lungă, și o fustă pantalon.

Ca idee de cât se poate negocia: Pe rochia lungă am dat 5 dinari, după ce inițial vânzătoarea mi-a cerut 10, pe cea scurtă am dat 3 dinari, după ce mi-a cerut 7, iar pe fusta pantalon, care este o minunăție de-a dreptul, am dat 10 dinari, după ce inițial vânzătorul mi-a cerut 25!!! Și sigur au avut ceva profit, că altfel nu mi le-ar fi vândut.

Tipsurile de la Petra

„Ați văzut la Petra copiii cu măgărușii sau cu cămilele? Sau pe cei care se ofereau să te ducă sus pentru poză?”, ne-a întrebat taximetristul care ne-a dus de la Petra la Aqaba. „Deși este școală acum, ei nu sunt la școală pentru că nu au bani. În Iordania școala se plătește. Nu ai bani, nu mergi la școală!”. Și da, îi văzusem la Petra, erau mulți.

Încă de când ai trecut de intrare, la Petra încep „ofertele”. Măgărușii sau caii „incluși în prețul biletului” până la Trezorerie. Știam combinația, așa că am refuzat cu stil. Ideea e că te urci și, tot trebuie să dai tips pentru că altfel nu te lasă să cobori. Noi am mers pe jos, prin Siq, în ritmul nostru.

Când am ajuns la Treasury, așa cum ne așteptam, am fost bineînțeles asaltați de cei care se ofereau să ne facă poze și filmulețe. Știam că vor veni, discutasem aspectul de acasă, ba chiar pe cei de aici îi așteptam.

Citește și: Wild Wadi Rum – Aventură în deșert. Prima parte: Tabăra de corturi dintre stânci

Aveam în plan să mergem până la cel mai simplu de urcat punct de belvedere și să facem câteva poze de acolo, și știam că trebuie să dăm tips pentru asta. Dar cred că a fost tipsul cel mai plăcut pe care l-am dat. Nu am reținut numele puștiului care ne-a dus până sus și ne-a făcut o grămadă de poze și filmulețe, dar am reținut când ne-a spus că lui i se spune „Doctor Love”! 😊 😊 😊

El este „Doctor Love”, cel care și-a meritat fiecare dinar

20 de dinari ne-a cerut pentru toți patru să mergem până sus, să facem poze și să bem un ceai acolo! Am negociat apoi la 15 pentru toți. La final însă i-am dat puștiului, care nu avea mai mult de 16 ani, cei 20 pe care îi ceruse inițial pentru că, într-adevăr, ne-a făcut să ne simțim tare bine.

Poate că, dacă aș fi avut discuția cu taximetristul despre copiii fără bani înainte să merg la Petra, aș fi apelat mai mult la serviciile copiilor ca să le dau tips, sau aș fi cumpărat mai multe de la ei. Așa însă buzunarele mele au scăpat relativ ușor.

Nivelul de trai și concepțiile iordanienilor

În Iordania totul costă, ceea ce este un aspect pe care puțini dintre noi îl putem înțelege pe de-a întregul. Adică, dacă vrei să-ți duci copilul la școală, te costă. Dacă mergi la doctor, te costă. Dacă vrei o amărâtă de rețetă, te costă. Acolo totul costă!

„Cât costă intrarea la Petra? 50 de dinari de persoană pentru o zi, da? Unde sunt acei bani? Cine îi ia?”, se întreba taximetristul în drum spre Aqaba, asta și ca să ne explice cam cum stau treburile la ei.

Statul iordanian le permite bărbaților să-și ia până la patru neveste. Asta se știe. Dar majoritatea au una singură, și asta se știe mai puțin. De ce? Pentru că nu-și permit mai multe, nu pentru că nu și-ar dori.

Pentru ca un bărbat să își ia și a doua nevastă, de exemplu, trebuie să dovedească faptul că o poate întreține, trebuie să îi asigure o casă separată de cealaltă soție și poate să întrețină eventualii copii care ar apărea. E simplu: Ai bani, ai mai multe neveste. N-ai bani, rămâi doar cu una.

Oricât de aiurea ni s-ar părea modul lor de viață și concepțiile lor (recunosc, au fost momente când am vrut să-l dau pe șofer cu capul de volan), trebuie să încercăm să acceptăm faptul că ei sunt altfel. Nu mai buni, nu mai răi, doar altfel!

Citește și: Wild Wadi Rum – Aventură în deșert. Partea a doua: O zi cât pentru o viață-ntreagă

Momentul de care aminteam a fost cel în care șoferul de taxi, un tip la 47 de ani, așa cum el spunea, povestea că are o singură soție, dar că trebuie să facă ceva pentru ca, în maxim 4-5 ani să-și mai ia încă una. La întrebarea mea firească „De ce?”, a venit răspunsul lui, probabil firesc pentru el: „Soția mea are deja 35 de ani. Peste 5 ani va avea 40. Este prea bătrână, ce să mai fac cu ea? Trebuie clar până atunci să mai îmi iau una. Dar trebuie să muncesc pentru asta!”.

Păi să nu-ți vină să-l dai cu capul de volan?!?!?!!? Ba da! Dar tragi aer în piept, îți amintești unde te afli, îți repeți în minte că este „altfel” și reușești în acest mod să te abții să creezi o situație… complicată. 😉

Recunosc, mie, ca femeie, îmi este greu să înțeleg cum să-ți împarți soțul cu alte femei. Mi se pare de neconceput să nu ieși din casă decât în prezența soțului, să nu ai voie să-ți arăți fața, să nu ai voie să stai de vorbă cu alți oameni decât cu acordul soțului tău.

Citește și: Jurnal din Maroc – Ziua 6 – Din deșert, am ajuns pe urmele Gladiatorului și al Prințului Lawrence al Arabiei și, din nou, la zăpadă

Îmi aduc aminte, în deșert cu Eid, a venit și una dintre soțiile lui (a treia, cea mai tânără). S-a dat jos din mașină abia când a fost vorba de pregătit mâncarea. În acel moment, Eid ne-a rugat să nu îi facem poze soției lui deoarece „ei nu îi place”. I-am respectat dorința, bineînțeles, dar nu ne-am putut opri să nu ne întrebăm de fapt cine nu dorește poze, ea sau el? Greu de înțeles. Așa cum mi s-a părut greu de înțeles și faptul că el avea 50 de ani, iar ea mai puțin de jumătate din vârsta lui. Dar, după cum spuneam, așa sunt ei! Nu-s mai răi, nu-s mai buni, sunt doar… altfel!

Da, Iordania este altfel, iordanienii sunt altfel, beduinii sunt cu totul altfel, așa că merită cu siguranță o incursiune în această lume atât de diferită față de ceea ce vedem noi zilnic.

Abonează-te la Newsletter-ul nostru

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

Noutăți