Cu ocazia unei ieșiri ad-hoc într-o zi de luni, am ajuns la Cheia. Motivul? Căutăm în această perioadă alternative la Valea Prahovei pentru ieșiri scurte cu copiii.
Cum Valea Doftanei deja a fost bifată, am zis să o luăm pe DN1A până la Cheia și să vedem ce e de făcut acolo. În plus, voiam să vedem „pe ceas” în cât timp ajungem de la Ploiești.
Numai că, având ceva treabă de dimineață, nu am putut pleca devreme. Din această cauză, am ajuns în Cheia fix când ni se făcuse foame. Nu am mai căutat nici muzeele, nu am mers nici la mânăstire, ci ne-am oprit direct pe marginea drumului la Butoiul Vesel, o terasă despre care citisem chiar la noi, pe Recomand.
Amplasarea Butoiului Vesel
Cum vii dinspre Ploiești și intri în Cheia, peste câteva sute de metri pe partea dreaptă, este restaurantul Butoiul Vesel.
Deși la stradă, la mesele de pe terasă, dacă stai cu spatele la DN, peisajul este superb.
Când am ajuns am fost surprinși să constatăm că mesele erau pline de praf… sau cel puțin nouă așa ni s-a părut. A fost un moment puțin debusolant. Ce facem? Adică, dacă pe mese este atâta praf, evident că praf va fi și în mâncarea noastră.
Mai exista varianta să ne așezăm înăuntru, dar, fiind afară o vreme superbă de primăvară târzie, ar fi fost chiar păcat.
În privința prafului ne-am liniștit repede, când a venit un domn să șteargă masa la care tocmai ne așezasem: „Ne cerem scuze. Trebuie să ștergem tot timpul de câteva zile. Este foarte mult polen, nu avem ce face…”.
Atunci ne-am uitat mai bine. Ceea ce noi crezusem că era praf, de fapt era ceva galben, puțin mai mare ca praful. Da, arăta clar a polen… După vreo 10 minute de stat la masă, ecranul telefonului meu era plin de aceste particule galbene.
Ne-am felicitat că nu avem alergii sau alte asemenea probleme și am deschis meniul. Ne era chiar foame…
Mâncarea la Butoiul Vesel
Deși meniul nu este cel mai variat, se găsește ceva pentru fiecare. Din păcate am rămas cu gândul la sarmalele și tochitura care, deși trecute în meniu, nu erau disponibile.
Este adevărat, am mers și noi cum nu se putea mai rău, lunea! Era pustiu pe acolo (ceea ce noi ne și doream), dar și pe la mâncăruri era, se pare, la fel de pustiu… ☹
Să nu fim totuși cârcotași de tot. Ciorba de burtă a fost foarte bună, iar limonada cu mentă un adevărat deliciu.
În ceea ce privește limonada, am rugat să ni se prepare cu apă minerală și, pentru că apa minerală nu poate fi pusă toată odată, ne-a adus la masă sticla cu apa rămasă. Era apă minerală Keia îmbuteliată pe 12.05.2022, mai exact, cu 4 zile înainte, ceea ce ni s-a părut foarte tare!
La felul doi am luat pulpe dezosate la grătar. Acestea au venit însoțite de un sos pe bază de iaurt.
Ca și garnitură, soțul a stat puțin în cumpănă: să ia piure sau chipsuri de cartofi. După ce a aflat de la domnul care ne-a servit că chipsurile sunt produse de ei direct acolo, nu a mai stat pe gânduri și a ales chipsurile. A fost o alegere inspirată, ce-i drept. Au mers de minune cu sosul de la pulpe.
Eu am cerut salată de bureți de pădure. Recunosc, îmi plac ciupercile de pădure așa că, de câte ori am ocazia, nu le ratez.
Dacă pulpele au fost bune, cartofii la fel, salata de bureți însă mi-a depășit clar așteptările. Ulterior am aflat de la domnul de acolo (care era chiar proprietarul) că salata era preparată de mama lui, după o rețetă proprie cu miere.
La final, nota de plată pentru o ciorbă de burtă (cu tot ce se pune: smântână, mujdei, ardei, pâine), 2 porții de pulpe la grătar, o garnitură de chipsuri și o salată de bureți a fost de 99 de lei. Nu mult, nici puțin. Calitatea produselor a fost însă clar peste medie.
Omul sfințește locul la Butoiul Vesel
Pensiunea-restaurant Butoiul Vesel a fost deschisă în urmă cu nici 2 ani, în plină pandemie. Așa cum proprietarul spune, a trebuit să deschidă indiferent de situația la momentul respectiv. O parte din finanțare a fost printr-un program de accesare fonduri europene nerambursabile, Start-Up Nation, mai exact. Și atunci, condiția a fost să deschidă, altfel pierdeau finanțarea.
Dar nu a fost nicio pierdere, iar pensiunea chiar merge.
Este o afacere de familie profitabilă, iar oamenii sunt jos pălăria. A contat foarte mult pentru noi modul în care ni s-a vorbit, am fost întrebați cum a fost mâncarea, dacă este totul în regulă.
În plus, deviza Butoiului Vesel, pe care o citești încă de când te dai jos din mașină, este suficientă pentru a-ți face ziua mai bună, indiferent de circumstanțe: Trăim ca să Zâmbim! Și, la Butoiul Vesel, se vede asta!
P.S. După ce am descărcat pozele și le-am redimensionat, la cea cu bonul am observat că nu erau trecute limonadele pe acesta. Am căutat numărul de telefon de la Butoiul Vesel pe net și am sunat ca să semnalez problema și să cer un număr de cont pentru a plăti limonadele. Cu toate insistențele mele, nici nu au vrut să audă. Au spus că „este greșeala colegului, nu trebuie să plătiți limonadele…”. Câți alții ar fi procedat așa?
Ce sa zic,așa publicitate n-am văzut.. va spun eu:preturi mari,amatorism,indivizi nespalati cu barba(ospatari)marfa si-o țin în altă locatie(ca e veche),dacă comentezi devin violenți,transportul mărfii se face cu autoturisme rablagite,nu este un control al cantității și calitatii mâncărurilor .NU RECOMAND
După toate panourile publicitare(oare platesc ceva la primăria Maneciu)am poposit la restaurant.6 mese cu scaune incomode,ospatari obraznici,preturi piperate,produse îndoielnice.Dupa un timp am plecat dezamăgit,am ajuns in centrul Cheia unde am remarcat un logan cu inscripția Butoiu Vesel.Soferul cumpara pentru restaurant,produsele alimentare de la producatori(pastramă,brânză, cașcaval etc)in cantități consistente.Deci le cumpara,dublează pretul ,le pun pe farfurie.Asa Da comerț.Nu recomand locația.Protectia consumatorului ce spune?